Antonelli zet hoog in: 'Wil meteen races winnen in eerste jaar F1'

Andrea Kimi Antonelli heeft een duidelijk doel voor zijn eerste seizoen in de Formule 1. De Italiaan wil meteen races kunnen winnen.

Andrea Kimi Antonelli

Andrea Kimi Antonelli zal volgend jaar zijn debuut maken in de Formule 1. De jonge Italiaan heeft een torenhoge reputatie. Zijn eerste jaar zal dus vooral bestaan uit de vraag of hij dat waar kan maken, of dat hij misschien overschat wordt. Zijn eerste kennismaking met een Formule 1-auto was er een van twee uitersten. De coureur was de snelste van iedereen in zijn eerste snelle ronde, maar stond ook na tien minuten al in de muur.

Zelf heeft Antonelli in ieder geval een duidelijk doel voor zijn eerste jaar in de Formule 1, zo vertelt hij aan Gazzetta dello Sport. “Wat snelheid betreft, denk ik niet dat het een probleem gaat worden. Het enige waar ik echt aan moet werken is het opzetten van zo’n weekend en de juiste procedures. Daar valt genoeg in te leren. Het zou een echte droom zijn om volgend jaar al races te winnen. Dat wordt niet makkelijk, want alle teams zullen een competitieve auto hebben. Dat wordt dus lastig, maar dat is wel het doel. Podiums zouden ook fijn zijn, maar het belangrijkste doel is het behalen van overwinningen.”

Aan ambitie geen gebrek dus. Het is alleen nog maar de vraag of hij de machine heeft voor dat doel. Sinds de seizoensfinale van 2021 heeft Mercedes slechts vier races gewonnen. Drie daarvan waren dit seizoen. De verwachting is dat de auto’s van volgend jaar grotendeels een voortzetting zijn van dit jaar. Daar staat wel tegenover dat Mercedes minder in lijkt te zetten op upgrades dan de rivalen bij Red Bull en McLaren.

De laatste keer dat iemand in zijn debuutseizoen races won in de Formule 1, was overigens de voorganger van Antonelli. Lewis Hamilton maakte zijn debuut in 2007 en won zijn eerste race datzelfde jaar, slechts zes races in het seizoen.