Superoccasion van het weekend: McLaren F1

Slechts een paar supercars verdienen de term legendarisch en de McLaren F1 is er zeker één van. Een bijzonder fijn exemplaar staat nu te koop bij McLaren zelf, dus als je recent een leuke loterij hebt gewonnen, is dit je kans.

Een aantal jaar vonden we 650.000 euro voor een F1 al veel, maar dat is tegenwoordig wel anders. De prijzen zijn de afgelopen jaren harder gestegen dan het ego van Elon Musk en daardoor tik je al snel tien miljoen euro weg voor één van de 64 straatversies. McLaren Special Operations (MSO) biedt nu chassisnummer 69 aan, maar noemt geen prijs. Als je het moet vragen, dan kan je het waarschijnlijk niet betalen, zo zal de redenatie zijn.

Mocht je wel een tiental miljoen euro onder je matras hebben liggen, dan is dit een uitstekend exemplaar om aan te schaffen. De driezitter (bestuurder in het midden) is altijd in onderhoud geweest bij MSO, dus er zullen geen goedkope Chinese neponderdelen zijn gebruikt als er wat vervangen moest worden. Met slechts 2.800 mijl (4.500 km) op de teller is hij eigenlijk pas net ingereden, dus hij heeft nog een lange toekomst voor zich. De originele boekjes, gereedschapsset en kofferset zijn aanwezig en MSO doet er ook nog een horloge bij om de deal extra aantrekkelijk te maken.

De McLaren F1 was met een topsnelheid van 390,7 km/h lange tijd de snelste productieauto ter wereld totdat de Bugatti Veyron zijn titel afpakte. Dankzij zijn vrij ademende 6,1 liter V12 met 636 pk is het nog wel de snelste productieauto met atmosferische motor ooit. Een record dat gezien de opkomst van turbo's en hybrides nooit meer verbroken gaat worden.