Deze mega-windmolen kan kwart Nederlandse Tesla Model 3's laden

Op de Rotterdamse Maasvlakte is deze week een recordwindmolen in gebruik genomen. Het ding is niet alleen enorm groot en hoog, hij produceert ook nog eens belachelijk veel elektriciteit.

HaliadeX Maasvlakte

Elektrische auto's zijn uitstootloos, maar dat betekent niet dat er gegarandeerd geen vervuiling plaatsvindt. Wie zijn Tesla oplaadt met stroom uit een kolencentrale kan wel lachend door een stadscentrum rijden, maar is gewoon ijsberen aan het vermoorden.

Dan liever een windmolen. Lelijke monsters, maar het is natuurlijk een tussenoplossing. Hopelijk. Veel kleine windmolens neerzetten is een ding, maar weinig enorme is beter. GE ontwikkelde daarom de Haliade-X 12 MW prototype. Het bakbeest is bedoeld om off-shore te staan, maar het prototype is in Rotterdam op de Maasvlakte gezet. In typische 010-stijl is de joekel een recordbreker. Het is de hoogste windmolen ter wereld met 260 meter hoog. Daarnaast is het de efficiëntste windmolen ter wereld. In 24 uur produceerde de gehaktmolen dit weekend 262 MWh aan stroom. Dat komt neer op een effectiviteit van 91%. Nogal veel. 

Wat helemaal mind boggling is: deze molen kan dus in zijn eentje een kwart van alle Tesla Model 3's (standard range) in Nederland tegelijk opladen! Omgerekend in huishoudens is dat 16.000 complete huizen van stroom voorzien. Zo begint het een beetje ergens op te lijken.