Speelde VW vals met zijn Ringrecord?

Als een fabrikant met een productie-auto een recordrondje 'Ring claimt, dan rijzen er vraagtekens. Altijd. Er zijn namelijk veel trucjes om een rondetijd te 'boosten'. Toch geloven we niet dat dit bij VW het geval is, om twee redenen.

Te midden van alle dieselgate-ellende snakt het VW-concern naar een beetje positieve pers. Dit lijkt ons dan ook precies de motivator voor het neerzetten van genoemd rondje, afgelopen 20 april even voor 18:00 uur (video). Dit gebeurde op een Ring die voor de opening van het nieuwe seizoen op een aantal plekken onder handen genomen is, maar niet wezenlijk verschilt ten opzichte van vorig jaar. 

Waar eerder met gemanipuleerde emissiewaarden de kluit werd belazerd, moét en zal bewezen worden dat 'het nieuwe VW' zuiver op de graat is. Immers, dieselgate leidde niet alleen forse imagoschade, het levert het concern tevens een miljardenstrop op. Er is de Wolfsburgers dan ook veel aan gelegen om elke schijn van twijfel bij deze grote claim weg te halen.

Stel het je als volgt voor, met de pet peeve van menig autorijder als voorbeeld: een topwielrenner is betrapt op doping, maar komt na een schorsing terug. Hij doet een poging het werelduurrecord te verbreken, en dit lukt. Zou deze renner -wetend dat hij onder een vergrootglas ligt- voorafgaand aan de race een grote spuit epo in zijn benen zetten? We denken het niet.

Bij elk 'record' dat op de Ring wordt gezet onderstreept de fabrikant in kwestie de laatste jaren dat het gaat 'om een model dat identiek is aan hoe de klant hem kan kopen', maar er is geen controlerend orgaan. Er zijn duizend-en-één manieren om te sjoemelen (banden, vering, strippen van onderdelen), maar de makkelijkste weg -in deze tijden van drukvulling- is om de turbodruk een stukje op te hogen. Niemand die het merkt.

Maar hier komen ervaringsdeskundigen van buiten kijken. Experts zoals Dale Lomas, uitbater van zowel een Ringtaxi als Bridge to Gantry, en iemand die praktisch op de Nordschleife woont. Hij eet, slaapt, en ademt de Groene Hel, en is gelukkig eigenaar van een Leon ST 280. Dit hele rappe ding levert dankzij een chipje geen 280, maar 340 pk, waardoor hij op pure snelheid iets rapper zou moeten zijn dan de Golf GTI Clubsport S.

Nu heeft Dale een hele vracht aan logdata, die hij analyseerde en vergeleek met de snelheden die de GTI in de Ringsectoren neerzette. En aan de hand daarvan kan geconcludeerd worden dat de EA888-motor in de Golf in ieder geval niet voor de gelegenheid naar 400 pk werd opgesjoemeld. 

Het record lijkt derhalve zuiver, hoewel het begrip 'productie-auto' wellicht wat opgerekt wordt. Immers, er worden niet meer dan 400 exemplaren gemaakt, en met zijn plakkerige Michelins en zonder achterbank zit de Golf in een gebied tussen straat- en circuitauto. Maar de straattoelating is doorslaggevend, en als je de grenzen opzoekt is het logisch dat je materiaal zo snel, zo licht, en zo wendbaar mogelijk is. De concurrentie doet het niet anders.

En nu is het wachten op de volgende fabrikant die weer een seconde van de Ringtijd snoept en een onvermijdelijk media-offensief op ons afvuurt. Dit is namelijk van cruciaal belang voor hete hatchmakers en Ringadepten, en van absoluut geen belang voor ieder ander persoon.