Laten we beginnen met saai doch relevant financieel nieuws: Tesla maakte gisteren nabeurs zijn resultaten van het eerste kwartaal bekend. Afhankelijk van welke boekhoudmethode je toepast werd er een omzet van $1,1 of $1,6 miljard gedraaid, maar winst blijft uit. In Q1 werd $282 miljoen verlies gedraaid, maar dankzij de vele (terugstortbare) Model 3-aanbetalingen groeide Tesla's cashstapel toch nog, van $1,2 naar $1,4 miljard.
Het aandeel TSLA blijft ondertussen een speelbal van speculanten. Nadat bekend belegpersoon Jim Chanos gisteren aangaf keihard short te gaan op Tesla knalde de koers 4% omlaag. Toen nabeurs bekend werd dat het verlies per aandeel (ja, Tesla maakt nog steeds geen winst) lager uitviel dan vooraf verwacht, spike'te het aandeel plots 6%. Het past aardig in het beeld van een aandeel dat sinds januari van $240 naar $140 crashte, en binnen een paar weken weer terug stond op $240.
Maar aandelen zijn voor beursjongens, het gaat uiteindelijk om hoeveel auto's je de fabriek uit krijgt, en welke kwaliteit deze hebben. Voor dit jaar houdt Tesla vast aan een geschatte productie van 80.000-90.000 auto's. In 2017 moet dit verdrievoudigen naar een kleine 300.000, om in 2018 op 500.000 uit te komen. In 2020 moet er vervolgens doorgegroeid zijn naar 1 miljoen verkopen. Dat lijkt op grootheidswaan van Marchionniaanse proporties, maar waar we om Sergio's zonnige Alfa-prognoses vooral smakelijk moeten lachen vlakken we Tesla's CEO Elon Musk niet helemaal uit. Maar dan moet alles hem wel meezitten.
Als Musk dit voor elkaar bokst, strijkt hij niet alleen miljarden aan variabele bonussen op, maar verdient hij ook (nog meer) het respect van de industrie.
Je zou denken dat de huidige fabriek in Fremont - hoewel enorm - hier te klein voor is, echter, dit is nog niet zeker. In een vorig leven draaide de fabriek (zelf een oude productielocatie van GM/Toyota) op zijn top 500.000 auto's per jaar, wat voor Tesla voldoende moet zijn tot en met 2018. Daarna moet er wel worden uitgebreid, en hiervoor is zowel vreemd kapitaal als know-how nodig. Musk gaat dus op zoek naar extra geld en slimme logistieke jongens die het klusje met hem kunnen klaren. Wij weten in Tilburg nog wel een locatie die vast niet afwijzend staat tegenover wat extra werkgelegenheid.
Twee mannen die hierbij niet helpen zijn Greg Reichow (vice president of production), en Josh Ensign (vice president of manufacturing), die Tesla op een cruciaal moment verlaten. Dit onderstreept maar weer dat Tesla niet alleen flink groeit, maar dat de doorloopsnelheid van het personeel ook abnormaal hoog ligt ten opzichte van de rest van de auto-industrie. Personeel komt en gaat er in een hoog tempo.
Musk houdt zijn kaarten voorlopig dicht tegen de borst aan, maar we zijn zeer benieuwd naar wat voor schaakzetten er allemaal op de achtergrond worden gemaakt, en in hoeverre de Gigafactory in staat is op korte termijn flinke hoeveelheden accupakketten uit te braken. Het nieuw aan te trekken logistieke- en productietalent dat de handschoen oppakt staat eeuwige roem en schepen vol met goud te wachten. Of een roemloos verblijf in de kerkers van de automotive, als de ambitieuze plannen door tegenslagen (kikkerregens, pestbuilen, water dat in bloed verandert, dat soort dingen) worden geplaagd. Exciting times.
Tot slot nog even een aparte gedachtenkronkel van Musk, omtrent baby's en machines. Très Matrix, dit: