De Westlandse bandenprikker: een chronologie

Meer dan een half jaar lang rampeneerde een mentaal labiel persoon autobanden van hardwerkende burgers in het Westland. Niet dat hierbij directe slachtoffers vielen, maar het was wel bloedirritant. Inmiddels is de dader, 'Slash', gearresteerd.

Met een frequentie van ongeveer een à twee keer per maand haalde meneer de prikkert het bloed onder de nagels van De Gewone Westlander vandaan, en werden er in de gemeenschap niet bepaald warme gevoelens voor deze persoon gekoesterd. Wat heet: menig slachtoffer zou de knul graag een keer op zijn gelaat willen pompen, Hoek van Holland-rellenstyle

We kunnen het ons zeer wel voorstellen: wil je in alle vroegte weg om tomaten te gaan plukken,  te protesteren tegen de komst van een AZC, of wat Westlanders dan ook maar de hele dag doen, kan je geen kant op omdat een halve tamme zonodig ongeprovoceerd en willekeurig een scherp voorwerp in je rubber moest duwen.

Afgelopen september lijkt de eerste aanzet te zijn geweest, waarna er vanaf december op regelmatige basis een bandje werd meegeprikt. 

20-21 september, 's-Gravenzande en Naaldwijk, 27 auto's

6-7 december, 's-Gravenzande, 21 banden

10-11 december, Naaldwijk, 27 banden

23-24 december, Naaldwijk, 7 auto's

4-5 januari, Naaldwijk, 30 auto's

21-22 januari, 's-Gravenzande, 4 auto's

15-16 februari, 's-Gravenzande, 13 banden

2-3 maart, 's-Gravenzande, 30 auto's

6-7 april, Monster, 28 auto's

12-13 april, Monster, 35 auto's

4-5 mei, Monster, 18 auto's

In kaartvorm ziet dit er als volgt uit (link):

Noem ons amateurdetectives, maar uit bovenstaande lijst kan je concluderen dat het waarschijnlijk gaat om iemand die in de buurt van de drie genoemde dorpen woont, en vermoedelijk ook over niets mobielers dan een tweewieler beschikt. Tenzij het iemand uit Emmer-Compascuum is die voor de lol in zijn Porsche Cayenne elke paar weken naar het Westland rijdt, maar we denken het niet. Bovendien is er al eens een wegrijdende scooter gespot na een vernielactie.

Aangezien vrij helder lijkt dat wie er 's nachts op uittrekt om autobanden te vernielen zo gek is als een cent, lijkt het ons handig in zo'n geval eens een inventarisatie te maken van mensen die in de regio bekend zijn danwel onder controle staan bij de GGZ, en hier een shortlist van potentieeltjes van opstelt. Check de alibi's, en doe bij geen duidelijk alibi een handschriftvergelijking met de boodschappen die door de dader met stift op auto's achtergelaten worden. Lijkt ons handiger dan hopen op een heterdaadje, of toevallig camerabeeld. Toch lijkt dat laatste de politie uiteindelijk naar de bandenprikkert geleid te hebben. Het betreft nog een tiener, 19 jaren jong, uit - je verwacht het niet - 's-Gravenzande.  Was dat nou zo moeilijk?

Bovenstaande suggereert dat de knul die is opgepakt ook daadwerkelijk de bandenprikker is, momenteel is het slechts een verdachte. Uiteindelijk heeft het de politie 8 maanden gekost, en zijn er zo'n 300 banden gesneuveld totdat het prikfiguur (hopelijk) in de kraag is gevat.

Helaas heeft karma bij Slash zijn werk niet zo goed gedaan als bij onderstaande Chinese afperser, die zijn rechterarm danig de vernieling in hielp dat er niet zo snel meer bandjes geprikt werden. Waarschuwing, tussen de pixels door zie je een ledemaat dat aardig uit het lood is gezet.