Doorrijden na schade, het gebeurt nog steeds massaal

Bij het parkeren een diepe striping over de zijkant van de buurman gezet of je trekhaak in de bumper van de achterligger geparkeerd? Gewoon er vandoor gaan is nog steeds het devies voor veel schademakers.

Mocht je het slachtoffer zijn van een Totale Lul© die er na de blikbewerking zonder beleefd schrijven vandoor is gegaan, dan kan je je wenden tot het Waarborgfonds Motorverkeer. Dat gebeurde in 2015 liefst 42.667 maal, roepen ze in een persbericht. Elke 12,5 minuten is er dus een keer melding gemaakt van een incapabele wegidioot die niet het fatsoen had om even contactgegevens uit te wisselen. In meer van de helft van de gevallen ging het om schade aan weerloze geparkeerde voertuigen. Tachtig procent van de aanvragen werd vorig jaar toegewezen, waardoor het fonds bijna vijftig miljoen euro overmaakte aan de slachtoffers van verkeersaso's. Daarnaast verdween er nog 6,6 miljoen euro in de zakken van automobilisten die slachtoffer zijn geworden van onverzekerde brokkenmakers.

Met een naam als Waarborgfonds klinkt het bijna als een liefdadigheidsinstelling van verzekeraars. Nope. Het fonds vult zijn bankrekening via iedere verzekerde automobilist. Van een verzekeringspremie gaat per jaar 6,20 euro naar het waarborgfonds. Een bedrag dat hard nodig is, want hoewel het aantal meldingen met twee procent daalde, steeg het uitgekeerde bedrag in 2015 met bijna 9 miljoen euro.