We zeggen 'opnieuw', want natuurlijk zijn de gevolgen van 130 voor de luchtkwaliteit al lang en breed onderzocht.
Minister Schultz heeft onderzoek laten doen door ingenieursbureau Tauw, een commerciële partij. Bottom line: partijen in de kamer, waaronder D66, denken dat Tauw de minister te veel naar de mond heeft gepraat in zijn conclusies (wiens brood men eet..), en wil een nieuw onderzoek door het onafhankelijkere RIVM. Het Tauw-rapport wordt voor de ogen van het ministerie van I en M verscheurd, en D66 zegt: 'maak het over!', waarschijjnlijk tegen een bedrag waarvoor je een heel jaar met een privëjet tussen Oekraïne en Nederland kunt pendelen. Hierbij gaat het naar eigen zeggen an sich niet om 130 neer te sabelen, maar om de luchtkwaliteit te waarborgen in gebieden die tegen de grens van acceptabele luchtkwaliteit zitten. In de gemeente Stichtse Vecht springen alle Nimby-babyboomers een gat in de (schone) lucht.
In onze ogen heeft '130' - destijds een hard punt uit het verkiezingsprogramma van de VVD - vooral gezorgd voor veel tweespalt, heel veel extra werk voor mensen die bordjes plaatsen en elke week weer een kaartje met maximumsnelheden, en eindeloze discussies. Want zo gaat dat in Nederland: in plaats van te zeggen 'we hebben een nieuwe maximumsnelheid, en die gaat op tijdstip 'x' in' wordt er gepolderd, en elke week verandert er wel weer een traject van maximumsnelheid. Om moedeloos van te worden. Misschien kunnen we maar beter zeggen: 'we gaan in de Randstad maximaal 100 km/u rijden, en in de provincies eromheen 130'. Wel zo helder. Maar dan wint GroenLinks, en dat wil niemand. En dus blijven er dure bureautjes dure onderzoeken doen, hebben Kamerleden weer iets om hun tijd mee in te vullen, en blijven we ons druk maken om een stukje symboolpolitiek van de bovenste plank.
Ons tegenvoorstel: laat eerst eens onderzoeken hoeveel mensen daadwerkelijk 130 rijden zodra deze maximumsnelheid geldt. Want als wij op een 130-stuk rijden heeft echt niet iedereen om ons heen deze snelheid op de teller staan. Hoe dan ook, de politiek heeft weer een groep mensen aan het werk gezet, in september verschijnt het rapport van de RIVM. Waarna er iemand het hier ongetwijfeld mee oneens is, en dan begint het hele verhaal weer van voren af aan. Maar het feit dat we ons over zoiets marginaals druk kunnen maken en bij de vleet milieuzones invoeren (die werken immers ook zo goed) geeft wel aan dat er verder helemaal geen problemen zijn in Nederland. Of wacht..