Dit leverde de liefde tussen Aston Martin en Zagato op

Weinig Britse en Italiaanse dingen gaan zo goed samen als Aston Martin en Zagato. De onstuimige affaire tussen de autobouwer en het designhuis levert al ruim 50 jaar vierwielige schoonheden op. Tijd voor een overzicht.

De Vanquish Zagato Concept is pas net onthuld, maar de relatie tussen de twee grote namen in het heiligdom der benzine bestaat al 55 jaar.

De eerste samenwerking stamt al uit 1960, doordat de Britten een lichtere versie van de DB4 wilden. Nu is de Aston Martin DB4 geen lelijk eendje, misschien zelfs wel één van de meest iconische designs uit zijn tijd, maar de body van Zagato geeft de auto iets extra's. De vloeiende lijnen zijn niet alleen plezierig voor het netvlies, maar snijden ook bijzonder efficiënt door de lucht. Slechts twintig exemplaren verlieten de fabriek, waarvan er nog negentien over zijn. De combinatie van schoonheid en zeldzaamheid heeft de waarde in de loop van de tijd goed gedaan. Productienummer 14 wisselde vorig jaar nog voor 14,3 miljoen dollar van eigenaar.

Iedere relatie kent zijn dalen en voor dit koppel was dat eind jaren 80 het geval. Zelfs Zagato kon de trend van hoekige designs niet negeren en blies de relatie met de Britten nieuw leven in. Het resultaat is de Aston Martin V8 Vantage Zagato (52 stuks) en de open V8 Volante Zagato. Veel vierkanter dan dit krijg je het niet. De coupé valt onder andere op door de enorme hoeveelheid glas aan de achterkant, waardoor de bestuurder in een soort hoekige vissenkom zit. De achterlichten zijn tot een minimum gekrompen en een klein spoilertje loopt naadloos over in de kont.

Een nieuwe eeuw bracht nieuwe kansen voor de knipperlichtrelatie tussen de bedrijven. De DB7 leent zich in 2003 voor een Italiaanse make-over en komt in een oplage van 99 exemplaren op de markt. Het model is niet te missen door de enorme grille die tot aan het asfalt doorloopt. Door onbenullige Amerikaanse regeltjes mocht de coupé niet in de USA verkocht worden, waardoor de autobouwer een belangrijke afzetmarkt moest teleurstellen. Om het goed te maken creëerde Zagato een roadster die al deze obstakels omzeilde. Met de naam DB American Roadster 1 (DB AR1) verschijnt deze cabriolet eveneens in een oplage van 99 stuks.

De meest extreem ogende Zagato Aston zag vijf jaar geleden het levenslicht. De tot 150 stuks gelimiteerde V12 Zagato is gebaseerd op de V12 Vantage, maar valt op door zijn bijzonder agressieve uiterlijk. Een grote grille, dikke wielkasten en natuurlijk die spoiler achterop: alles straalt kracht uit in deze kleine Aston. Power is er dan ook genoeg, want de 6.0 liter V12 levert 517pk en 570 Nm. Aston bouwt nog twee extra exemplaren met een racejasje om mee te doen aan enkele enduranceraces.

Naast de vier grote uitspattingen, hebben de twee bedrijven vooral de laatste jaren ook meerdere one car stands. Zo zien we in 2004 de Vanquish Roadster Zagato die nooit verder kwam dan een enkele concept car. Het model pakte de spotlights bij een paar autoshows en verdween daarna in een opslagruimte. Vorig jaar verscheen hij plots weer in het nieuws toen hij op een veilig werd aangeboden, maar helaas geen nieuwe eigenaar kon vinden.

Tijdens het eeuwfeestje van Aston in 2013 haalt Zagato de banden ook weer even aan met de DBS Coupé Centennial Zagato (zie hierboven) en de DB9 Spyder Zagato Centennial (zie hier). Twee unieke modellen met de bekende Zagato-elementen zoals een dubbele golf in het dak en een grote grille. De DBS verdwijnt in de garage van een Japanse verzamelaar en de DB9 gaat naar een gefortuneerde Amerikaanse petrolhead. Ze zullen er ongetwijfeld heel gelukkig mee zijn, maar voor het grote publiek zijn de bijzondere modellen uit het zicht verdwenen.

In 2014 heeft Zagato zelf iets te vieren, want het tekenaarsbedrijfje bestaat 95 jaar. Genoeg reden voor een uniek modelletje en die komt er dan ook in de vorm van de Aston Martin Virage Shooting Brake Zagato. Een niet nader genoemde Europese klant mag deze bijzonder shooting brake mee naar huis nemen. Wij zien er wel een mooie concurrent in voor de Ferrari FF, maar Zagato houdt het helaas bij dit ene exemplaar.