Peugeot 3008 nu als SUV voor de massa

De MPV is dood, lang leve de SUV. Peugeot neemt deze trend erg letterlijk bij de nieuwe generatie van de 3008.

Het nieuwe model is de ultieme expressie van de trend voor compacte SUV's in de automarkt. De vorige 3008 was nog een MPV, maar dergelijke ruimtewagens krijg je tegenwoordig nog niet verkocht als je Kate Upton gratis meelevert. Compacte SUV's zijn het momenteel helemaal onder de autokopende massa en daarom wisselde de Peugeot net zo makkelijk van lichaam als Caitlyn Jenner.

De nieuwe 3008 staat hoog op zijn wielen en oogt als een Volkswagen Tiguan met een Peugeot-neusje, of een Renault Captur met een Peugeot-neusje, of een Opel Mokka met Peugeot-neusje.Laten we eerlijk zijn, het lijkt allemaal op elkaar. Een opvallend detail aan de voorkant zijn de strips ledlampjes die door de koplampen ophoog lopen. Deze lijn wordt langs de motorkap doorgezet tot aan de A-stijlen.

De Peugeot staat op het nieuwe EMP2-platform. Hierdoor is het gewicht flink gedaald en moeten de productiekosten ook binnen de perken blijven.

De koper kan uiteraard uit een reeks motoren kiezen. Voor de benzinerijders is er de 1,2 liter PureTech met 130 pk of de 1,6 liter THP met 165 paardenkrachten. Dieseltankers moeten het doen met de 1.6 (100 of 120pk) of 2.0 BlueHDi (150 of 180 pk) motoren.

In het interieur is Peugeots i-Cockpit te vinden. Iets dat voornamelijk te zien is aan de 8 inch touchscreen in de middenconsole en een 12,3 inch beeldscherm in het dashboard. Naast alle bekende knopjes, vinden in de middenconsole ook een button waarmee je de griplevels kan instellen (normaal, sneeuw, modder, zand, ESP Off) en een knop voor de assistentie bij het afdalen van heuveltjes. Blijkbaar wil Peugeot heel graag dat je het gevoel krijgt dat je in een echte SUV zit, terwijl we nu al kunnen voorspellen dat vrijwel geen verkochte 3008 ooit het onverharde terrein gaat verkennen. In dat opzicht is er weinig veranderd ten opzichte van de MPV.