VIDEO. Amish vervangen paarden door straalaandrijving

De Pennsylvania Dutch, oftewel de Amish, uit de Verenigde Staten staan erom bekend dat ze zich niets aantrekken van de vernieuwingen in de wereld. Maar soms ontsnapt er een verloren ziel en dan gebeuren er wonderlijke dingen.

Amish

Naast de strenggelovige Amish die zich alleen per koets voortbewegen en hun land met paard en ploegschaar bewerken, zijn er ook wat minder strikte gelovigen te vinden in Pennsylvania. Je hebt er zelfs die gewoon autorijden en lasapparatuur gebruiken.

Eén ervan wilde onlangs zijn pick-up voorzien van een turbo om wat meer power onder de kap te hebben. Hij was kennelijk wat minder bedreven in de kunsten van het bestellen van dingen via het internet. In plaats van de door hem gezochte turbo-shaft, bestelde de Amish-man een turbo-jet. Inderdaad een straalaandrijving.

Kennelijk kon hij het ding niet meer ruilen, want hij besloot vervolgens maar met de straalmotor te gaan spelen. De vraag waar hij het ding in zou bouwen was snel beantwoord: een Amish koetsje. Het paard mocht met vakantie, want de wagen wordt voortaan aangedreven door jet propulsion.

De buggy heeft behalve de straalmotor vrij weinig updates ondergaan. De klussers hebben rubber luchtveren toegevoegd. Maar dat is een upgrade die veel Amish zichzelf inmiddels veroorlovern, de rubbers veren een stuk beter dat de standaard bladveren die de koetsen al honderden jaren ondersteunden. Verder zitten er een paar veiligheidsgordels in. De wielen en assen werden niet onder handen genomen. 

Met het nieuwe helse apparaat achterop bereikt de koets snelheden tot bijna 100 kilometer per uur. Dat klinkt niet duizelingwekkend hoog, maar probeer het eens op houten wielen die gemaakt zijn om stapvoets of hoogstens in draf te rijden. Wij bedanken voor de eer om zo’n geval uit te proberen, maar we zijn gelukkig ook helemaal niet uitgenodigd.