Formule 1 wil Chinese GP niet afgelasten maar verplaatsen

Ondanks het rondgaande coronavirus wil Formule 1 de Grand Prix van China in april nog niet officieel cancellen. De belangen van de race in Shanghai zijn zo groot dat Ross Brawn kijkt of de race niet verplaatst kan worden. Maar kan dat wel?

Max Verstappen

April is nog een paar maanden van ons verwijderd, maar eigenlijk komt het ook alweer aardig dichtbij. Terwijl de Formule E de ePrix in China alvast heeft afgelast, denkt de Formule 1 nog even na. Ze hebben dan ook een maand extra de tijd. Desondanks is het wel belangrijk dat de beslissing genomen wordt voordat alle teams hun materiaal die kant op verschepen.

Terwijl de gemeentelijke autoriteiten in Shanghai alle sportevenementen wil afblazen, is de Grand Prix van China nog niet officieel van de kalender. Als het aan Ross Brawn ligt wordt de race eerder verplaatst dan niet verreden. De kans dat de race op zijn originele datum voortgang vindt wordt echter steeds kleiner. Het nieuwe coronavirus is nog niet op zijn hoogtepunt aangekomen en het aantal besmettingen en overlijdensgevallen neemt nog steeds toe. Het daarom niet verantwoord om allerlei mensen onnodig naar de virushaard China te laten afreizen. Daarnaast komen bij een Grand Prix duizenden toeschouwers bij elkaar, wat ook niet verstandig is met het oog op het overbrengen van besmettingen.

Een verplaatsing naar elders in het jaar lijkt een goede oplossing, maar wanneer moet dat dan gebeuren. Er is een zomerstop, maar die is broodnodig om de teams weer even op adem te laten komen. Het is verstandig om dan plotseling met alles en iedereen naar China te vliegen. Tegen het einde van het seizoen dan? Dan is het hele circus op het Amerikaanse continent en volgt de grote verhuizing naar Abu Dhabi. Er is echter maar een vrij weekend tussen de GP van Brazilië en die van Abu Dhabi. Dan is de omweg via China wel extreem groot. Na Abu Dhabi zijn er ook nog twee mogelijke weekenden in december. Maar dan duurt het seizoen wel erg lang.

Rusland-Japan

Dan blijft er nog een mogelijkheid over in het weekend tussen de Grand Prix van Rusland in Sotsji en de Grand Prix van Japan in Suzuka. Dat weekend van 4 oktober zou een mogelijkheid zijn, en Shanghai ligt redelijk op de route van Rusland naar Japan. Ook na Japan en voor de GP van Amerika is er op 18 oktober nog een vrij weekend.

Alle mogelijkheden maak de verplaatsingen wel erg krap. Het hangt er dus van af of de teams willen meewerken aan het verplaatsen van de Grand Prix. Daarbij speelt het natuurlijk ook een grote rol of de teams Chinese sponsors hebben die graag een race in hun thuismarkt willen verrijden.

Motorsport legt ook nog het verband met de moeizame douanepassages China in en China uit, waardoor de race altijd op zichzelf met wat ruimte eromheen wordt gepland. Er moet een hoop flexibiliteit en toeschietelijkheid van iedereen komen om ervoor te zorgen dat de race dit jaar wordt gereden.