Ferrari slachtoffer moeder aller recalls

Leg je een paar ton neer voor een exclusieve Italiaanse supercar, moet je alsnog terug naar de dealer omdat een Japanner een paar cent probeerde te besparen op een airbag.

We moeten het even over de Takata-faal hebben. De Japanse airbagbouwer dacht wat centen te besparen door goedkopere explosieven in hun airbags te proppen. Dit knalspul is nodig om de zakken bij een ongeluk snel genoeg op te blazen, maar dat moet wel goed gebeuren. Takata bezuinigde op de rotjes en nu rijden 60 miljoen auto's rond met gevaarlijke airbags (details alhier).

Nu verwacht je dergelijke producten in de auto's van budgetmerken, maar het is toch pijnlijk als je dure Ferrari naar de dealer moet voor een gevaarlijke luchtzak. De National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) roept in de USA California's en 458 Italia's die tussen 16 februari 2009 en 8 juli 2011 zijn gebouwd terug. Australië doet ook mee en roept naast de eerder genoemde modellen ook nog de Ferrari FF terug. Andere landen zullen ongetwijfeld volgen, al wordt dat niet overal openbaar gemaakt.

De risico's zijn serieus, zo blijkt uit de oproep. De NHTSA schetst een rampscenario waar bij het activeren van de airbag de shrapnel bij de bestuurder in het gezicht vliegt. Hoewel bloedt niet zo opvalt op Rosso Corsa gekleurde lak, snappen we dat het geen gewenst beeld is.