Open Pijpen: de Volvo 1800ES

Wat zou je in 1973 liever hebben gedaan? Een avondje uit met Abba's Agnetha? Of de sleutels in het contactslot van een nieuwe Volvo 1800ES steken?

Er was eens een saai maar degelijk merk dat iets opwindends wilde maken. En verdomd, het lukte ze. Zij het een beetje geholpen door ene Roger Moore die toen een heiligman was. Dankzij hem is de Volvo P1800 serie (1961-1973) niet vergeten. Hoewel van dezelfde bloedlijn als de oorspronkelijke P1800 Coupé is de 1800ES Sports Wagon (1972-1973) dit wel een beetje.

Meestal heb je een boetserende Italiaan nodig om van een elegante sportwagen een fraai ogende stationwagon te maken. Dat vond Volvo zelf eveneens, en dus hielden ze het een beetje geheim dat de Italiaanse P1800 lijnen van Carrozzeria Pietro Frua indertijd door de aldaar werkende Pelle Petterson zijn getekend. Veel on-Italiaanser kan het niet klinken.

Met aanzienlijk meer vertrouwen in Zweeds sculptureel vermogen haalde Volvo haar neus later op voor de Italiaanse invulling van het 1800ES ontwerp, en koos voor de lijnen van Volvo's eigen Jan Wilsgaard. Wel lijnen die misschien gespiekt zijn bij de Britten. Het evenmin als übersportief bekend staande Reliant wilde net als Volvo opwindend worden, en creëerden een nogal slaapverwekkende GT. In 1968 vonden ze echter de Sports Wagon of Sports Estate uit, en schreven geschiedenis. Ze noemde deze Scimitar Grand Tourer Estate de GTE. Aardig, maar het ding bleef net als de Reliant driewielers van plastic. En sixties-seventies Engels. Dus belazerd gebouwde 'maandagochtend' rampen.

Nee, dan de 1800ES. Volledig gebouwd van Zweeds edelmetaal. Voorzien van een iets opgeboord P1800 blok, dat zo van een 1778 cc B18 een 1986 cc metend B20 motorblok werd. Pretentieloze gietijzeren krachtbronnen die ook de Volvo Amazon aandreven. Niks bovenliggende nokkenassen in slimme cross-flow koppen. Nee, sobere christelijke koppen waarin kleppen het gewoon recht op-en-neer deden.

Wel waren de blokken in de 1800 modellen iets heiliger dan de meeste Amazons. In het 1800ES geval, mede geholpen door Bosch D-Jetronic benzine-inspuiting, gezegend met 130 pk. Waar de 1800ES circa 185 km/u mee kon halen. Dan draaide de motor zo'n 6000 toeren per minuut. Het eenvoudig recht-op-en-neer spul bovenin bleef daar voorbeeldig netjes bij. Alsof er een engeltje op zat. Een die ze tot in lengte van dagen doet deugen.