Een turbo maakt uw auto dorstiger, hoe klein de motor ook is

Turbo's verhouden zich tot motoren als gin tot tonic. Ze maken alles beter, maar brengen matig verbruik ernstige schade toe. Mazda zegt daarop een techpornografisch antwoord te hebben.

"Wat ligt erin? Een 1.6?" Muhahaha, die lul van marketing denkt dat-ie je te kakken kan zetten met je bescheiden motor, but little does he know! "Nee, een 1.4. Met een turbo natuurlijk. 140 pk. Wat zei jij ook weer dat je uit je gezinsbak haalde?" Daarom, heren en dames, de turbo. Maakt alles beter.

Het probleem is alleen dat de accountmanager nog steeds kan drammen over brandstofverbruik. Laten we elkaar geen mietje noemen, de gedroomde fabrieksopgaven van turbowagens zijn natuurlijk leugens. De enigen die daadwerkelijk minder verbruiken vanwege zo'n fijne powerlader zijn begrafenisondernemers. De rest rijdt te 'agressief'. 

EPA-tests, bijvoorbeeld, laten een auto voortsukkelen met geriatrische tred. De turbochargers komen dan verrassend zuinig uit de hoek. Rij je echter als iemand die wel een baan heeft, dan is een turbo slechts een apparaat dat een draaikolk in de brandstoftank veroorzaakt. Onder alledaagse omstandigheden is die turbo er dus alleen maar om tegen meerprijs een collega terug te pakken. Dat lijkt wat zinloos.

Maar daar heeft Mazda, het merk dat u de wankelmotor en de fabuleuze RX8 bracht, nu een oplossing voor. Het is heel simpel best ingewikkeld.

Het nieuwe turbosysteem, dat u overigens gewoon in een CX9 aantreft, snijdt aan twee kanten. In de eerste plaats is er nieuw uitlaatsysteem bedacht. Dit systeem komt er in het kort op neer dat hete uitlaatgassen uit de cilinders worden gezogen. Doordat de hitte wordt weggevoerd, daalt de temperatuur in de motor wat de efficiëntie ten goede komt. Hoe heter het in de cilinders wordt, des te moeilijker wordt het om hoge compressieverhoudingen en feel-the-power te krijgen. 

Hitte is het grote probleem, maar de meeste automakers pakken dat heel middeleeuws aan. Om de temperatuur naar beneden te krijgen, spuiten ze extra brandstof in zonder daar voldoende zuurstof aan toe te voegen. Het resultaat is weliswaar dat de temperatuur van de lading daalt, maar dat die brandstof niet efficiënt wordt verbrand omdat er niet genoeg zuurstof is om mee te reageren. Je verwacht het niet, maar Mazda vond brandstof effectief als koeling gebruiken niet het beste idee sinds de pantykous.

Daarom leidt hun nieuwe turbosysteem, in de tweede plaats, een deel van de uitlaatgassen terug richting de cilinders. Die gassen bevatten nauwelijks nog zuurstof, worden onderweg gekoeld en fungeren bij inspuiting als koeling. Hoe je het ook wendt of keert, uitlaatgassen gebruiken om de temperatuur in de cilinders te controleren is beter dan losjes benzine sprenkelen.

Al met al vinden wij dit tamelijk winnende innovaties. Volgens Mazda is het overigens een koud kunstje. De enige reden waarom de concurrentie hier niet mee bezig is, zegt Mazda, is omdat ze ook nu al de verbruikstesten van bijvoorbeeld de EPA doorstaan. Vertaling: wij van Mazda geven wel om de consument en doen iets aan het daadwerkelijke verbruik, in plaats van mee te werken aan tests waarvan we weten dat ze onrealistisch zijn, over de rug van de consument. BAM!