Gratis parkeren houdt schrijnende armoede in stand

Uw supermarkt biedt gratis parkeerplekken aan? En u maakt daar gebruik van? Dan kunt u net zo goed meteen zeggen dat arme mensen geen kinderen mogen krijgen en levenslang opgesloten moeten worden. Onmens.

Volgens een professor aan de University of California, Los Angeles (UCLA) zijn gratis parkeerplekken een soort armoedetaks. Wij verzinnen dit niet. De goede man maakt zich vreselijk zorgen om ongelijkheid, de cholera van de Westerse wereld. Hij zegt dat gratis parkeerplekken, zoals aangeboden door bijvoorbeeld supermarkten of die vreselijke meubelboulevards, arme mensen nog armer maken. 

Dat zit zo: de prijs van een parkeerplaats telt mee voor de kosten van het pand en die worden doorberekend in de productprijzen van de zaak die u gratis laat parkeren. Hetzelfde geldt voor appartementencomplexen met parkeerkelders; die woningen worden duurder vanwege de mogelijkheid te parkeren. En dat betekent dat mensen die te arm zijn om überhaupt een auto te betalen, te maken hebben met hogere kosten voor boodschappen en woonruimte. En dat is dus erger dan verschrikkelijk.

U voelt 'm aankomen: gratis parkeerplaatsen moeten verdwijnen. Laat de rijke stinkerds die een auto bezitten lekker zelf betalen zodat arme mensen dat niet voor hen hoeven doen. Dit is precies het soort verknipte progressieve denkwerk waar Nederlandse politici dol op zijn. Reken maar dat dit onderzoek ergens een gemeenteraad haalt als argument om betaald parkeren verder uit te breiden, want wat supermarktprijzen geldt, gaat ook op voor gemeentelijke uitgaven.

We zullen maar even the elder statesmen uithangen en wijzen op zoiets als een progressief belastingstelsel en solidariteit. Want dit onderzoek gebruiken om gratis parkeerplekken te ruimen terwijl er dit soort belastingregimes gelden (ook in Amerika), zet - oh ironie - de maatschappelijke solidariteit zwaar onder druk. Je kunt niet een groep systematisch aanpakken, terwijl je de ander ontziet. Vooral als dat gebeurt met kleinburgerlijke maatregelen, zet dat kwaad bloed. 

Denk er maar eens over na: lageropgeleiden en mensen met een lager inkomen zijn bijvoorbeeld veel duurder wat betreft gezondheidszorg (pdf, p. 6). Als we dan toch met twee maten meten, zijn wij geneigd om te zeggen dat het allemaal heel vervelend is voor SP'er Kelvin, maar die zorgkosten betaalt-ie dan ook maar lekker zelf. Zeker als er niet eens meer een gratis parkeerplek af kan qua kleinzerig kapotbelasten. 

Succes met jezelf verschonen, wij zijn driften voor de Aldi.