VW: kwart auto's elektrisch in 2025

Vergeet de sjoemeldiesels, want elektrisch rijden heeft de toekomst. Als het aan VW ligt verkopen ze binnenkort miljoenen stekkerauto's per jaar.

Het geplaagde Volkswagen heeft vandaag zijn toekomstplannen gepresenteerd. Tussen de met gebakken lucht en holle marketingpraatjes gevulde volzinnen door liet het bedrijf weten dat er voor de komende jaren dertig volledig elektrische modellen in de planning staan.

Wij snappen de focus op batterijen wel, al is het maar omdat er weinig mis kan gaan met het meten van de uitstootcijfers van stroom-VW's. De dertig volledig elektrische modellen verschijnen in de komende tien jaar, want VW verwacht dat over een decennium een kwart van verkochte auto's op elektriciteit rijdt. Die markt laten de Duitsers niet alleen aan Tesla over, want ze hopen zelf tegen die tijd 2 tot 3 miljoen batterijslurpers per jaar te slijten.

De grootse presentatie leverde afgezien van bovenstaande én het plan om de gehele onderdelenbusiness van alle merken te bundelen verder weinig nieuws op. VW brabbelde vooral veel over het verbeteren van efficiëntie, de ambitie om marktleider in alles en iedereen te worden en meer van dat soort geneuzel. Gevoelige onderwerpen zoals alles wat met diesels te maken heeft of de geruchten over de verkoop van Ducati werden vermeden als de pest. Sterker nog, Ducati is niet eens genoemd. De toekomstambities zijn nu dus duidelijk, maar de manier waarop Volkswagen dit gaat verwezenlijken blijft nog onklaar.