Een tiende van alle Tesla's die momenteel van de productielijn komen, blijkt nog gebreken te hebben. Dat bleek tussen de zinnen door tijdens een rondleiding voor genodigden in de Tesla fabriek. Specialisten verklaarden daar trots dat 90 procent van alle geproduceerde voertuigen geen extra werk nodig heeft. Hierbij realiseerden de technici zich waarschijnlijk niet dat dit een bijzonder slechte score is in de auto-industrie.
"Als bij ons tien procent van de auto's gebreken zou vertonen, dan zouden we de productielijn stilleggen", zo verklaart desgevraagd een baasje van een grote autofabrikant. Hij wil liever anoniem blijven, omdat het not done is om je concurrenten hierop aan te vallen. "We zouden het management verzamelen, het probleem onderzoeken en besluiten of we de productie weer opstarten. Waarschijnlijk niet, want tien procent is een ongelofelijk hoog aantal." Volgens de insider kan een kleine aantal probleemgevallen al voor grote chaos zorgen in de fabriek, omdat er simpelweg geen ruimte om al die auto's nog handmatig bij te werken.
Momenteel rollen er 100.000 Tesla's per jaar uit de fabriek, maar in 2018 moet dat volgens het concern zijn gegroeid naar 500.000 voertuigen. Dat zijn er ongeveer 1.400 per dag en als daarvan tien procent gebreken bevat, heb je ruimte nodig voor 140 auto's per dag om aan te werken. Best een probleem om rekening mee te houden dus. Een grote autofabrikant worden is nog niet zo makkelijk als Elon Musk soms lijkt te denken.