Ford weet wat u lekker vindt in bed, schijnt

Als we Ford moeten geloven, weet Ford echt alles van u. De beste Amerikaanse automaker denkt zelfs zo goed door te hebben wat de Europeaan wil, dat het merk zijn hele strategie voor ons continent omgooit. Ballsy.

De gemiddelde man weet niets eens wat zijn eigen vrouw wil, maar Ford weet gewoon wat alle Europese autoconsumenten begeren. Het merk gaat zich herpositioneren in de Europese markt voor kleine auto's. De allerkleinste modellen zullen verdwijnen door diezelfde modellen wat vet te injecteren. De Ford Ka zal dikker gemaakt worden en de Fiesta wordt luxueuzer.

Volgens Ford willen mensen die wat te besteden hebben en hogere eisen stellen, tegenwoordig namelijk niet meer per se een grote auto. Waar de ware plutocraat vroeger een Bentley kocht, de estheet een Jaguar en de zakenpatjepeeër een snelle Duitser, zijn zelfs deze mensen tegenwoordig overtuigd van het belang van een representatief voorkomen. Ook al hark je een ton of meer per jaar binnen, klanten haten je als je komt voorrijden in een dikke bak. Vroeger deden ze dat omdat succeshaat in Nederland door de staat werd afgedwongen, nu doen ze dat omdat Het Milieu.

Dit is althans de theorie van Ford. Wij en anderen verbranden nog steeds sneller benzine dan God olie kan oppompen, maar soit, het zou best eens kunnen dat Ford gelijk heeft. Ook wij horen steeds vaker dat mensen die kunnen beschikken over semi-onbeperkte financiën, toch liever kiezen voor een auto die niet fungeert als rijdende Post-it met de tekst 'Dood aan het proletariaat, dood aan de knuffeldieren'. Doet het beter bij de klanten.

Dit is een vrij land, dus mensen kunnen kopen wat ze willen. Dat wil niet zeggen dat wij het niet jammer vinden dat Ford denkt dat kleiner beter is - want de groter groter groter-markt zegt Ford te verlaten. Daarom putten we troost uit de extreme ironie van de situatie: kleine auto's zijn sociaal geaccepteerder geworden door druk vanuit de politiek en milieubewegingen. Consumenten zijn daar gevoeliger voor en willen beste een kleinere auto rijden - de comparatieve vorm is cruciaal - maar geen kleine. Niet iedereen is fan van laagjeskleding en klankschalen, zullen we maar zeggen. 

In het geval van Ford betekent dat echter dat het merk zijn kleinste (en dus zuinigste modellen) preventief ruimt, ten faveure van modellen die groter en slurpender zijn. Over ongewenste consequenties gesproken. Maar goed, Ford zal het wel weten.