1/5 zuiderburen stapt dronken achter het stuur

Na een paar pilskes nog naar huis rijden of met een een fles rode wijn in je mik achter het stuur kruipen? Niet dat het als een verrassing komt, maar Belgen en Fransen draaien er hun hand niet voor om.

We weten allemaal dat de Belgen dol zijn op hun goudgele rakkers. Geen wonder, ze grossieren immers in de beste biertjes. Het is alleen jammer dat ze maar niet onthouden dat ze die schuimkragen moeten laten staan als ze nog de weg op moeten. Liefst 18 procent van de Belgen zegt in de afgelopen maanden wel eens de wettelijke alcohollimiet te hebben overschreden achter het stuur. Liefst 18 procent van de Belgen is dus een Totale Lul met moordneigingen. Ze zijn zich daarentegen wel bewust van de gevaren van beschonken over de landelijke wegen snorren. Een overweldigende 83 procent van de zuiderburen is voor een nultolerantie voor beginnende bestuurders en daarmee scoren de Belgen boven het Europese gemiddelde (80 procent).

Deze info halen we uit een nieuw Europees onderzoek naar verkeersveiligheid. Ze blijven maar komen. Deze keer zijn de Excel-tabelletjes genegeerd, want de informatie komt uit een grote enquête (European Survey of Road users' safety Attitudes) onder Europeanen uit 17 verschillende landen. Daaruit blijkt dat Fransen het nog slechter doen. In het land waarin geen maaltijd compleet is zonder bijpassende vino geeft 22 procent van de ondervraagden aan de afgelopen maanden wel eens dronken de weg op te zijn gegaan. Santé! Nederlanders komen het stuk beter uit de bus, maar ook hier combineert 6 procent wel eens het rijden en het drinken. Foei! Daarmee zijn we voor de verandering niet het braafste jongetje van de klas. De Zweden blijven lekker nuchter met slechts 2 procent aan ondeugende drankrijders.