Voorstanders van elektrische auto's argumenteren altijd dat het range-argument kul is, aangezien de gemiddelde bestuurder toch maar 37 km op een dag rijdt. Dat mag zo zijn, maar voor die paar keer dat je wél 200 km moet rijden, en dezelfde dag ook weer terug wilt kom je met de huidige Leafs en i3's gewoon tekort. Punt. Afgezien van de niet oneindige financiële speelruimte van de klant zou een extra auto aanschaffen voor alleen dit soort ritjes zou nergens op slaan, dus eigenlijk zijn we voor totaal gemak gebaat bij auto's met een praktisch bereik van zo'n 500 km, of -als er tussengeladen kan worden - zo'n 350 km. Hiermee moet een dagtrip van Arnhem naar Rotterdam ook nog tot de mogelijkheden behoren, mits u uw rechtervoet in toom houdt.
De komende 2-3 jaar wordt de nu nog krappe markt als het goed is overspoeld met modellen die we -op basis van hun realistische reikwijdte- in 3 categorieën opdelen: zij die mikken op een range van zo'n 500 km (long range), zij die op zo'n 300-350 km uitkomen (mid-range), en de stadsauto's die het maximaal 200 km uithouden op één lading.
De crème de la crème van de toekomstige EV's zit natuurlijk in het hoogste segment. Door de omvang van de auto is er ruimte voor veel batterijen, en is het extra gewicht minder een issue dan bij kleinere modellen.
- Audi Q6 (2018/2019, 90 kWh, hier afgebeeld als e-tron quattro concept)
- Tesla's Model S/X-topmodellen (90 kWh, nu al verkrijgbaar)
- Porsche Mission E productieversie, met gratis anti-Tesla smack talk (2019, 90 kWh)
- Elektrische Volkswagen Phaeton (aangekondigd voor 2019, cap. n.n.b.)
Dit is de sweet spot voor automakers. Een acceptabel bereik tegen kosten die nog enigszins beheersbaar zijn. Wie het goed doet kan voor 35.000-40.000 euro een nieuwe vier- vijfpersoons auto leveren in dit segment. Om deze range te leveren moet een EV van dit formaat ongeveer 50-60 kWh aan accucapaciteit meedragen, en komt het gewicht rond de 1,6 ton uit.
- Chevy Bolt/Opel Ampera-e (2017, ~60 kWh)
- Nissan Leaf (2018, ~ 60 kWh, met designelementen van het afgebeelde IDS Concept)
- Renault Zoe (2017/2018 - huidige heeft 22 kWh)
- Hyundai EV (2018, aangekondigd)
- Tesla Model 3-instapper (2017, ~60 kWh)
Een gemiddelde EV die je nu in het C-segment koopt heeft doorgaans een accucapaciteit van zo'n 20-24 kWh. Dankzij capaciteitsverbeteringen van batterijen kan dit nu al tot 50% opgekrikt worden. De Leaf (24 kWh) kreeg onlangs een versie die 30 kWh aan boord heeft, zijn opvolger staat hierboven. Met 30-35 kWh heb je voor de NEDC al voldoende om 300 km te halen, maar in de echte wereld moet dit bijgesteld worden naar 200 km, want - los van het feit dat de genoemde capaciteit theoretisch is, en de daadwerkelijk bruikbare capaciteit lager ligt - een gemiddeld verbruik van 160/170 Wh per kilometer ga je zeker wel aantikken met een dergelijke auto. Iets dat meer en meer fabrikanten ruiterlijk toegeven.
De prijsbracket is een lastige, want op een relatief lage nieuwprijs slurpen batterijen een gigantisch deel van het budget op. Dit lijkt ons ook de reden waarom veel fabrikanten nog even wachten tot ze daadwerkelijk voor 25 mille een EV met een range van 200 km kunnen leveren. Want op dit moment lukt je dit bijna alleen maar als je de accu's er bij leaset.
- BMW i3 (2016, 33 kWh) - 200 km bereik.
- Volkswagen e-Golf (2017, 35,8 kWh) - 200 km bereik.
Aangezien we naar de toekomst over enkele jaren kijken staat nog niet alles vast. Zo zou het kunnen dat accucapaciteit, gebaseerd op die van studiemodellen licht wijzigt, maar grosso modo zal bovenstaande aardig accuraat blijken te zijn. Er zijn sowieso enkele onbekenden, zoals bijvoorbeeld Mercedes. Het bedrijf schijnt plannen te hebben een elektrische lijn met een eigen gezicht op te zetten, maar daarvoor moeten we wachten tot de autosalon van Parijs. Momenteel levert het de B250e, met een 36 kWh batterij waar echter maar 77% van ter beschikking wordt gesteld (28 kWh dus). Tegen bijbetaling (Range Plus pakket) wordt dit naar 33,5 kWh vergroot.
Bij merken als Ford en Fiat horen we vooralsnog vooral krekels, en BMW's toekomstige vlaggenschip hebben we bewust niet genoemd, aangezien deze niet voor 2021 gelanceerd wordt.