Volvo tekent spierballen op zijn grootste modellen

R-Design, het in Nederland megapopulaire compensatiepakketje dat het schrijnende tekort aan grunt in uw astmatische V40 D2-schraapdiesel camoufleert, maakt de overstap naar Volvo's S90 en V90. Deze beginnen op 150 pk, dus daar mag het.

Iedereen weet dat de aankleding je auto maakt of breekt. De persfoto's die autofabrikanten de wereld insturen bevatten steevast royaal uitgeruste modellen met een mooie lakkleur en lekker vlezige wielen, die goed opvullen. Hoe anders is dat wanneer je zo'n mooi getekende auto in basistrim ziet rijden, met smalle bandjes, kleine velgen en een onbestemde kleur. Een verschil van dag en nacht.

En daarom komen autofabrikanten steeds meer met pakketjes die de looks van een auto een upgrade geven. U heeft niet echt een krachtige motorisering nodig, maar wilt er wel graag goed geouttilleerd bij rijden. In plaats van de D5 kaal kiest u voor een D3, en investeert het verschil in budget in opties en/of een R Design-pakket. Helemaal geen slechte keuze, getuige de foto's die Volvo stuurde, en waarop de toch al prettig op het oog liggende V90 (en in iets mindere mate de S90) goed uit de blauwe verf komt.

Naast forse, wielkastvullende vijfspakers, en spiegelkappen die bij Audi's S-divisie werden geleend zien we een dikkere voorbumper met zwarte inzetstukken, en extragrote uitlaatsierstukken achter. In het interieur van Zlatans nieuwe bedrijfswagen treffen we R Design-stoelen aan, alsook sierstripjes met een carbon-look en een R-stuurwiel. Wat u er van vindt is aan u, maar feit is dat je in Nederland vaak auto's treft met een basismotorisering en een flinke mep aan opties erop.

Naast de Polestar-optimalisaties is dit een extra manier om meer geld te verdienen aan je modellen. Wat dat betreft kijkt Volvo goed naar de Duitsers, en snapt het dat de marge niet op de kale prijs wordt gemaakt, maar op de opties en accessoires . Het heeft nog wel een weg te gaan: waar de Duitse premium-merken op een Return on Sales van 8-10% zitten, draait Volvo momenteel 4%. Maar de RoS lag in 2014 onder de 2%, dus de Zweden zijn op de weg omhoog.