Bugatti-snelheid voor de gewone man

Wil je tegenwoordig een Bugatti kopen, dan moet niet alleen een succesvoll zakenman zijn, maar ook een paar organen verkopen om alleen al het eerste voorschot te betalen. Doet comfort je niet zoveel, dan kunnen die prestaties ook voor minder geld.

In een schuurtje in Mexico bouwt het kleine Vuhl aan circuitmonsters voor op de openbare weg. Het concern heeft een nieuw speeltje en deze is sterker dan ooit. De originele Vuhl 05 kreeg een dikke 100 pk extra en verloor bijna tien procent aan gewicht. Het resultaat is de extra pittige 05RR. Oké, we zullen toegeven dat we van 390 pk niet snel meer onder de indruk zijn. Maar in combinatie met een gewicht van 640 kilo wordt het plots wel weer interessant. Hierdoor komt de pk-gewichtsverhouding uit op 600 pk per ton en dat is meer dan bijvoorbeeld een McLaren P1 of een Bugatti Veyron.

De hele auto is een creatie van aerodynamisch gevouwen carbonfiber. Zelfs de wielen zijn van het zwarte goud gemaakt. Een enorme spoiler en een uit de kluiten gewassen diffuser houden de Vuhl aan de weg geplakt. De prestaties liegen niet om. De bekende sprint vanuit rust naar 100 km/u neemt slechts 2,7 orgaanverplaatsende seconden in beslag. Dankzij het extreem lage zwaartepunt en de scherpe besturing zullen ook in de bochten de ingewanden proberen een nieuwe locatie in je lichaam te vinden. Dit maakt het een ideaal speeltje voor mensen die op zoek zijn naar g-krachten en adrenaline.

Kleven er dan ook nadelen aan zijn lichtgewicht body? Ja, dat kun je wel zeggen. De eerste is de prijs. Hoewel aanzienlijk goedkoper dan een Bugatti, blijft 90.000 Britse pond (117.000 euro) een bijzonder hoog bedrag voor een auto die niet eens over een dak beschikt. Dat brengt ons meteen bij het tweede probleem: het comfort. Geen dak, geen deuren en geen enkele vorm van luxe; de 05RR is niet echt praktisch te noemen. Eigenlijk kan je er alleen mee naar een circuit rijden, daar veel plezier maken en weer terugrijden. Misschien dan toch maar die organen in de verkoop voor een Bugatti?