Racesimulator Max Verstappen hebben? Dit ben je kwijt

Er rammelt een nieuwe generatie coureurs aan de poorten van de F1. Gozers die iedere millimeter circuitasfalt al in de racesimulator hebben verkend. En uiteraard thuis een sim hebben staan. Maar wat kost zoiets nou?

Max Verstappen

De Schumachers en Alonso's van de F1-wereld leerden racen op het asfalt. Zonder tussenkomst van simulatoren. Sterker, Schumachers maag draaide om toen hij in 2011 bij Mercedes testte in een nepbolide. Max Verstappen en zijn generatiegenoten begonnen vanzelfsprekend ook tussen de kerbstones, maar vulden hun racekennis gaandeweg aan met computersimulaties. Van simpele Playstations tot de professionele setups bij Red Bull met gesimuleerde g-krachten. Eén van de redenen waarom Verstappen z'n collega's aftroefde op circuits waar hij nog nooit met een F1-auto had gereden. De layout van een circuit voorprogrammeren in je hersenpan maakt je gewoonweg sneller.

De stoel en set-up van Verstappens eigen simulator komt van een Hollands bedrijf. Max heeft thuis namelijk een alleraardigste Playseat staan, waar hij naar eigen zeggen vier uur per dag op traint. 'HEBBEN', dachten we bij Autobahn, dus vroegen we na wat zo'n simulatortje ongeveer moet kosten. Wat blijkt, de rig die Verstappen heeft kun je niet even los bij PlayseatHQ kopen. Het bedrijf uit Doetinchem - dat niet wil zeggen wat de familie Verstappen ervoor betaalde - heeft hem op maat gemaakt. Lees: hij is heel duur.

Nee, we gaan Max niet zelf nadoen, maar wel zijn simulator. Om te beginnen heb je een Playseat F1 Red Bull Racing nodig à €1.099. Is dat dezelfde als Max heeft? Mja, soort van, maar hij heeft er een die door Playseat is aangepast. Je wil natuurlijk ook drie schermen, dus heb je de Playseat TV Stand – PRO en de Playseat TV Stand – PRO-3S ook nodig. Beide beugels zetten je €199 in de achteruit en dus ben je weer €398 lichter.  

Tot nu toe heb je al €1.497 uitgegeven en kan je nog steeds helemaal niets, je hebt ook nog schermen nodig. Daarvoor pak je geen oude televisies bij je ouders en zusje van de kamer, daar koop je gewoon nieuwe monitoren voor. Beetje goede maat natuurlijk, laten we zeggen 40 inch. Er zijn genoeg aanbiedingen in een voetbaljaar, laten we zeggen dat ze ongeveer €400 kosten. Drie keer, ben je weer €1.200 verder, maar nu kan je ook nog steeds niks. Je moet ook nog een stuur en pedalen hebben. Ook die kosten weer een eurootje of €400 als je het goed wilt doen. Wij kiezen bijvoorbeeld de Thrustmaster T500 RS, want daar kun je voor €150 extra een Ferrari Formule 1-stuur aan bevestigen. Hij doet het op zowel een Playstation als een PC. Kan je nog een beetje kiezen welk apparaat je eronder gaat hangen.

De keuze voor een PC of een PS4 is aan jou. Met de PC kun je nu al 4K gamen, terwijl je daar nog even voor op de volgende Playstation moet wachten. Maar goed, nu heb je dus alle hardware wel zo'n beetje om je heen verzameld (in audio en force feedback kun je natuurlijk ook nog ettelijke duizendjes verbranden), maar je kunt nog steeds niet racen; je hebt software nodig.

Op Mac en PC kun je terecht bij iRacing. Dit online racing platform kost je (nu) $60 per jaar en ook onze vriend Max doet eraan mee. Hij rijdt bij het kampioenenteam van Team Redline. Je kunt op de Playstation voor een aantal spellen simulatoren kiezen, denk bijvoorbeeld aan de godfather: Gran Turismo 6 (later dit jaar opgevolgd door Gran Turismo Sport). Ook Project Cars is beschikbaar voor de Playstation, maar daarnaast kun je het ook op een Xbox One en een PC gebruiken.

Laten we het gemiddelde van de software even op rond de €100 afronden. Kun je ook nog af en toe in game een nieuwe wagen aanschaffen. 

Stoel en monitorbeugels: €1.497,-
Beeldschermen: €1.200,-
Stuur en pedalen: €550,-
Software: €100,-

Totaal: €3.347,-

Om een beetje lekker Max te kunnen spelen heb je alleen ook nog een dikke soundset nodig. Ga er maar van uit dat je daar hetzelfde aan kwijt bent, als je tenminste echt ruzie met je oren en buren wilt krijgen en meer herrie wilt maken dan een Formule 1-wagen tegenwoordig maakt.