Bovenstaande foto dateert alweer uit 2014, toen het Lotus F1-team (thans Renault) een prototype velg met een diameter van 18" presenteerde. Een wereld van verschil met de gangbare maat van 13", waar al sinds jaar en dag mee gereden wordt. Waarschijnlijk tot grote teleurstelling van Lewis Hamilton blijft het echter bij een prototype, en rijdt de F1 ook de komende jaren rond met een velgmaat die 2 maten kleiner is dan wat er standaard onder een Kia Picanto ligt.
Bandenleverancier Michelin was een groot pleitbezorger van de 18" velg. Het Franse merk gebruikt deze reeds in de Formule E, en het was graag met dezelfde combinatie naar de Formule 1 teruggekeerd. De huidige leverancier Pirelli zag hier echter niets in. Tot voor kort was het nog open wie vanaf volgend jaar de F1 van banden ging voorzien, maar eerder deze maand ging Pirelli met het contract aan de haal. De Italianen (met een Chinese eigenaar) mogen nu tot 2019 het F1-rubber leveren, waarvoor de teams naar verluidt 1,2 miljoen euro per auto per seizoen in rekening wordt gebracht. Met de deal voor Pirelli gaat nu ook het grotere velgdesign de koelkast in.
Volgens Paul Hembery, de F1-baas van Pirelli, hebben grote velgen eigenlijk alleen esthetische meerwaarde. Door de veel kleinere wangen (bij een diameter van 670 mm krimpt de zijkant naar 10,6 cm, terwijl het nu 16,5 cm is) zou het bochtengedrag te lijden hebben, en bovendien voegen 18" wielen per band maar liefst 4 kg aan gewicht toe: de band zou even zwaar worden, maar de grotere velg weegt veel meer.
Ook al werd het plan uiteindelijk afgeschoten, Pirelli heeft nog wel een animatie gemaakt van F1-wagens met serieuze sloffen:
Het blijven van de 13" minivelgen betekent niet dat er verder niets verandert in de F1. Voor volgend jaar staat een grote wijziging op stapel: de voorband wordt in plaats van 245mm nu 305mm breed, het achterrubber gaat van 325mm naar 405mm (nieuwe maten van de slicks: 305/670-13 voor, en 405/670-13 achter). Volgens de kenners gaat al dit extra contactvlak met het asfalt in combinatie met andere wijzigingen ongeveer 4 seconden winst per rondje opleveren.
Naast bredere banden worden de bolides zelf ook breder, langer, en komt hun achtervleugel een stuk lager te hangen. Illustraties hier.