Tesla's Autopilot 2.0 komt mogelijk nog dit jaar

Nu de eerste verkeersdode met ingeschakelde Autopilot een feit is, betekent dat natuurlijk niet dat Tesla zijn programma stopzet. Volgens de geruchtenmolen mogen we dit jaar nog een flinke upgrade verwachten.

Op 7 mei 2016 had Joshua Brown de twijfelachtige eer de eerste bekende verkeersdode met een ingeschakelde rij-assistent te zijn. Zijn Model S ploegde in Florida door de oplegger van een truck (aftermath-foto), want de software in zijn Tesla zag de zijkant van de truck aan voor een hoog verkeersbord, en - vele malen belangrijker - Brown deed helemaal niets om het naderende noodlot af te wenden. Diverse geruchten doken op, waaronder de stelling dat Brown op een draagbare DVD-speler een filmpje aan het kijken was.

Maar goed, 'Autopilot' is een assistent, en de bestuurder is nog altijd voor 100% verantwoordelijk voor het rijgedrag, dat snapt hopelijk iedereen. Een assistent maakt je leven doorgaans makkelijker, en gemak dient de mens. Ergo: Autopilot wordt gewoon doorontwikkeld. Eerder dit jaar werd er al een Model S met extra cameradingen in de voorzijde gespot (foto), en als de geruchten kloppen rolt Tesla Autopilot 2.0 al dit jaar uit. Verbeteringen die het dubbele camerasysteem bieden, zijn onder anderen herkenning van, en reactie op verkeerslichten en stopborden.

De verbeterde functionaliteit wordt waarschijnlijk gelanceerd in combinatie met versie 8.0 van Tesla's software, een schatting van wat hier zoal bij komt kijken wordt in dit artikel omschreven.

Over de kwestie Brown: Tesla meldde bij de openbaarmaking van het ongeval dat ze het 'direct' bij de NHTSA hadden aangemeld. In werkelijkheid zaten er 9 dagen tussen. Pas 8 weken later -vorige week dus- kwam de kwestie in de publiciteit. Dit was nadat Tesla voor $2 miljard aan aandelen verkocht, maar de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat Brown's dood niet eens een deukje in Tesla's aandelenkoers heeft veroorzaakt.

Bron foto's: Tesla Pittsburgh