Gelet op de Japanse levensverwachting - samengevat als: doodgaan, ho maar - mag het ons niet verbazen dat het land zich in de voorhoede van veiligheidstechnologie bevindt. Toen een van de miljarden adviesorganen van de Verenigde Naties het gebruik van camera's in plaats van autospiegels goedkeurde, was Japan er als een van de eersten bij om spiegelloze auto's te legaliseren. Waarvoor hulde, want autospiegels zijn middeleeuws.
Een achteruitkijkspiegel is qua zicht vergelijkbaar met televisie kijken door een brievenbus. Vergelijk het maar met een parkeerhulp en alles wordt duidelijk. In de meeste auto's kunnen we al genieten van de enorme voorsprong die camera's brengen. Achteruitrijcamera's zijn werkelijk een zegen. Tenzij je het niet zo hebt op spelende kinderen, natuurlijk.
Het vervangen van spiegels met camera's is om drie redenen een goed idee. In de eerste plaats is het mooier. Ontwerpers kunnen eindelijk voertuigen zonder flaporen maken. Wie een beetje gevoelig is voor design ziet dat zelfs Pagani er niet in slaagt om buitenspiegels als natuurlijk onderdeel van de auto te presenteren. Reflecterend glas blijft een anomalie in het uiterlijk van de auto. Een beetje zoals tenen bij een mens, eigenlijk. Daarvan kunnen we er ook acht verwijderen zonder al te grote consequenties. Oh en laten we ook niet de achteruitkijkspiegel (geniaal woord) vergeten. Die zit ook in een interieur als reuzel op een gerecht van Jonnie Boer. Kan best verplaatst worden.
In de tweede plaats is het meeslepen van buitenspiegels niet veel anders dan een zeil op je auto zetten zonder nautische kennis van technieken als opkruisen. Buitenspiegels hebben natuurlijk een kleiner effect, maar in elk geval zijn ze slecht voor de weerstandscoëfficiënt. Hoewel de olie nooit opgaat, hebben we toch besloten dat olie satans hoogstpersoonlijke diarree is. Hoe minder we ervan kunnen gebruiken, hoe beter. Dan moet je auto's hebben die minder verbruiken, aerodynamische eigenschappen zijn dan belangrijk en dus spelen buitenspiegels Saoedische terreur in de kaart. Ofzo.
In de derde plaats zijn camera's veul veiliger omdat je op beeldschermen meer ziet dan in een spiegel. Een of meerdere camera's brengen een beduidend groter gebied in kaart dan de traditionele dodehoekgenerators van glas. Bovendien kun je een beetje software tegen de input aangooien, waardoor het zicht bij slecht weer, duisternis en bloedspetters digitaal wordt verbeterd. Enorm handig.
Nog een tip voor de technologie die de wereld stormenderhand zal overnemen: zet geen idiote schermpjes op het dashboard, maar integreer alles in de A-stijlen. Ja, dat is duurder omdat A-stijlen ook crash-bestendig moeten zijn, maar het ziet er gewoon beter uit. Voorwaarts!