Autoreclames done right: Caterham snapt het

Commercials van autofabrikanten zijn vaak als een giftige dolk in het hart van de petrolfiel. Gelukkig laat Caterham nu zien dat het ook anders kan.

Je kent ze ondertussen wel die generieke videoboodschappen van de grote merken. Nieuwe modellen die bij de ondergang van de zon over een meanderende weg langs de kust glijden. Geen zinnig woord over de rijeigenschappen of vermogenscijfers, maar in plaats daarvan bestookt het beeldscherm de kijker met loze termen als 'avontuurlijk', 'passie' en 'vrijheid'. Je zult zien dat merken die in hun commercials hoger scoren op de sportieve lifestylebingo voornamelijk gereden worden door slecht oplettende babyboomers met een voorkeur voor de kleur beige. Echt effectief is het dus niet.

De video's vol gebakken lucht blijken tegenwoordig zelfs zo inwisselbaar, dat er een markt is ontstaan voor generieke nepcommercials waar je elke willekeurige auto in kan plakken. Het is een compleet passieloze farce voor een massa die toch geen idee heeft wat een pk doet.

Daar kom je alleen niet mee weg als je als fabrikant een compromisloze circuittijger probeert te slijten. Zeker niet als een voorruit al wordt gezien als een luxe optie. Het kleine Caterham moest dus met iets anders komen om liefhebbers in zo'n rijdende sigaar te krijgen.

De oplossing vond het Britse bedrijf in humor. Dan bedoelen we niet hetgeen wat de meeste fabrikanten voor humor door laten gaan en waarbij in vergelijking de begrafenis van je eigen kinderen nog een feest lijkt. Nee, dit is gewoon een potje droge Britsheid, waarbij niet alleen de mondhoeken in de juiste richting krullen, maar ook subtiel wordt getoond hoeveel plezier je kan hebben in een Caterham. En plezier gaat in de basic sportauto gewoon gepaard met een brullende uitlaat en rokende banden. Fijne vlucht!