Hoe een Zwitserse streekvervoerder Tesla aftroeft

Tesla's superchargers zijn al sinds jaar en dag de snelste manier om de batterijen van je elektrische auto vol te laden, maar niet lang meer. In Genève komen snelladers die liefst vijf keer rapper laden. Maar er is een catch.

Elektrisch rijden is de toekomst. Blijft u dat mantra vooral herhalen, want ooit wordt het bewaarheid. Naast auto's met een fatsoenlijke range, is een goed en krachtig snellaadnetwerk essentieel voor de massa om de aanschaf van een elektrische auto zelfs maar te overwegen. Gemak dient de mens, en zo lang een (duurdere) elektrische auto op dit punt tekort schiet tegenover een conventionele, dan kan je het schudden. 

Tesla's CEO Elon Musk snapte dit, en bouwde samen met de uitrol va de Model S zijn netwerk van superchargers, waarvan er inmiddels duizenden wereldwijd zijn neergezet. In een ideaal geval wordt de accu van je Tesla aan zo'n Supercharge-zuil met zo'n 100 tot 120 kW volgeladen.

Dat het altijd sneller kan bewijst TPG, het bedrijf dat het openbaar vervoer in Genève regelt. Het gaat een buslijn opzetten tussen het vliegveld van de diplomaten-/beursstad en een nieuwbouwwijk, met twaalf zuiver elektrische bussen, die tussendoor opgeladen worden aan een snellader die met hulp van het Zwitserse energiebedrijf ABB in een hele snelle burst tot 600 kW in de batterijen pompt. Dat is zeg maar een Supercharger on -excusez-le-mot- crack.

De batterijen die de snellader -ongetwijfeld gepaard met een verzengende hitte- gaat volblaffen zijn op het dak van de bus gemonteerd, omdat what could possibly go wrong met zo'n topzware constructie (hoewel aardgas ook niet vrij van kuren is). Aan de andere kant: door snelladers op liefst 13 tussenstations te plaatsen heb je maar een minimum aan accucapaciteit nodig, dus dat drukt het gewicht. Bovendien was montage in de bodem geen optie, aangezien de vloer laag moet zijn voor omaatjes en mindervaliden.

Wat heeft de automobilist hieraan? Helemaal niets, en dus is de vergelijking met Tesla misschien niet erg eerlijk. Als het systeem op 800 Volt werkt zal er eveneens een kleine 800 Ampère door de kabel gepompt moeten worden, dus dat wordt een hele dikke onpraktische slang, van formaatje Mandingo. Tenzij er voor auto's een systeem komt waarbij je accu's van onderaf direct vol met gelijkstroom worden gezet, maar hiervoor zal je accupakketten wel moeten gaan standaardiseren.

Desalniettemin is het een mooie ontwikkeling in het OV, en eentje om in de gaten te houden bovendien, want in Nederland zijn de bussen al over 9 jaar (in 2025) volledig uitstootvrij, zo heeft onze overheid bepaald. Ook wij moeten dus over de brede linie aan de e-Bus.