Koenigsegg: 'dit ging er fout bij onze Nürburgringcrash'

Afgelopen maandag crashte een miljoenen kostende Koenigsegg Agera One:1 op hoge snelheid hard op de Nürburgring Nordschleife. Koenigsegg transporteerde het wrak naar Zweden, deed onderzoek, en meldt nu zijn bevindingen.

Zoals we bij het zien van het honderden meters lange remspoor al vermoedden was een ABS-defect de directe oorzaak voor de crash. De One:1 kreeg bij het bij het aanremmen voor Adenauer Forst te maken met blokkerende voorwielen door een defecte ABS-sensor bij het linkerwiel. Hier stond een snelheid van 180 km/u op de klok, uiteindelijk ging de Megacar (vernoemd naar zijn vermogen van 1 Megwatt / 1.360 pk) er met 110 per uur af.

Het brandje dat ontstond nadat koolstofvezelplaatwerk de hete uitlaat raakte werd door de bestuurder zelf geblust, met behulp van een poederblusser aan boord.

Koenigsegg heeft de situatie in Zweden met een ander testmodel nagebootst, en kwam tot dezelfde resultaten: blokkerende voorwielen, en veiligheidssystemen die de achterwielen laten draaien om zo een complete lock-up en een spin te voorkomen.

Elke Koenigsegg is voorzien van een Active Systems Warning-systeem. Dit ASW geeft een foutmelding en begrenst de snelheid tot 100 km/u in het geval van een defect van de actieve systemen. Het ABS valt nog niet onder deze paraplu, maar naar aanleiding van de crash van maandag zal ook het ABS in het Active Systems Warning geïntegreerd worden. En zo heeft de crash toch nog een beetje nut gehad, ook al was het een dure leerschool.

Verder props voor Koenigsegg dat ze openheid van zaken geven, ze hadden er ook voor kunnen kiezen geen enkele mededeling te doen, maar kwamen al met twee berichten omtrent iets dat in de basis als hele slechte PR wordt beschouwd. De Zweden zien echter kansen, en proberen een positieve spin aan het voorval te geven. En terecht, iedereen die op de limiet rijdt crasht wel eens, dat weet iedereen. Koenigsegg kan zichzelf nu in de positie manoevreren waarin het zich onderscheidt van elke andere fabrikant die een Nürburgring-oopsie het liefst in een hele donkere kerker opsluit.

Het uitgebreide relaas lees je HIER.