Terwijl Tesla headlines blijft grijpen met hun elektrische voertuigplannen, heeft Mercedes alleen enkele hybride modellen in het assortiment zitten, en dat moet steken bij moederconcern Daimler. Grote baas Dieter Zetsche heeft nu dan ook aangekondigd dat de planning wordt omgegooid en de deadlines naar voeren worden gehaald. "Het is heel belangrijk om de timing goed te hebben", verklaart Zetsche. Een opvallende uitspraak voor iemand die nu achter de EV-feiten aanloopt.
Mercedes wil dit najaar op de autoshow van Parijs een elektrisch model tonen die een actieradius heeft van meer dan 500 kilometer. Dat lijkt een stap in de goede richting, totdat je hoort dat het hier slechts om een concept car gaat en dat het productiemodel pas "ergens voor 2020" op de markt verschijnt.
Hoewel ze qua techniek achterlopen, heeft Mercedes momenteel nog niet veel te vrezen van Tesla als het gaat om verkoopcijfers. De Amerikanen produceerden vorig jaar ongeveer 50.000 auto's. Een lachertje in vergelijking met de 1,87 miljoen Mercedessen die de fabriek verlieten. De Duitse ster blijft dan ook vooral gericht op de directe concurrenten BMW en Audi.
Door de enorme omvang van Mercedes kan het bedrijf enorme bedragen in de ontwikkelingsafdeling steken. Vorig jaar was dat 6,6 miljard dollar en Zetsche benadrukt dat dit bedrag dit jaar "significant hoger" zal liggen. Het nadeel is alleen dat de gigant het budget over veel verschillende projecten moet verdelen. Waar Tesla zich volledig kan focussen op elektrisch en autonoom rijden, ontwikkelt Mercedes ook nog zuinige benzine- en dieselmotoren.
Mercedes is overigens niet de enige die haast maakt met zijn stroommobielen. BMW overweegt een fabriek in Thailand te openen voor de productie van batterijen voor elektrische auto's, Volkswagen wil vanaf 2020 elektrische auto's bouwen in Noord-Amerika en Audi wil in 2025 een kwart van zijn verkopen uit puur elektrische modellen laten bestaan. En dat is alleen nog maar het nieuws van vorige week. De strijd is begonnen. Tesla heeft de voorsprong, kennis en het goede imago, maar de gevestigde merken hebben de ervaring, capaciteit, financiële slagkracht en dealernetwerken. Het gaat spannend worden.