Je kent hem wel; de zogenaamde autoliefhebber die in de praktijk zijn snelle vierwieler vooral ziet als een compensatie voor zijn algehele leeghoofdigheid. Die denkt dat driften de snelste manier is om een bocht te nemen en er van overtuigd is dat vrouwen onder de indruk raken van grote wolken verbrand rubber en overtollig fijnstof. Combineer dit met een welvarende stamboom of een bovengemiddeld geslaagde sportcarrière en je krijgt de autoshowpatser.
Je pikt ze er altijd zo uit. Hun autokeuze is niet gebaseerd op basis van prestaties, passie of praktische afwegingen. Nee, hier speelt alleen opvallen een grote rol. Daardoor winnen Amerikaanse muscle cars het altijd van de geraffineerde Duitse sportauto's, omdat een dikke burn-out nu eenmaal meer opvalt dan het nemen van een snelle bocht. De laatste restjes stuurbeleving verpesten ze overigens toch wel met totaal ongeschikte, maar erg flashy velgen. Past goed bij die nieuwe uitlaat, die als enige functie heeft om de iedereen in een straal van 1,4 kilometer rond de auto te attenderen op zijn aanwezigheid.
Nu moet de autoshowpatser lekker zelf weten wat hij met het uiterlijk van zijn compensatiekanon doet, maar het probleem ontstaat doordat hij niet alleen zijn smaak, maar ook zijn rijkwaliteiten overschat. Het resulteert in gesloopte versnellingsbakken, gebroken ego's en hier en daar een ongecontroleerde ontmoeting met een boom, weggebruiker of voetganger. En dat laatste is precies waar risicomijdende ambtenaren jeuk van krijgen. Die komen dan weer met verboden, verlenen geen vergunningen aan auto-evenementen en richten een altaar op waar elke dag een offer wordt gebracht aan de god van de snelheidscamera.
Daarom zeggen we tegen de Corvette-rijder uit de onderstaande video: "That's why we can't have nice things."