BMW geeft toe: onze i3 is geen match voor Tesla

BMW USA heeft de aanval op Tesla geopend! Niet met een aantrekkelijke volledig elektrische auto die kan concurreren met de Model S, maar met een reclamecampagne die de toekomstige Model 3 disst, en tegelijk de schaamte voor de i3 toont.

BMW en Tesla hebben een grote overeenkomst: beiden zijn ze dol op batterijen en autonoom rijden. BMW houdt als traditionele fabrikant echter nog even vast aan de verbrandingsmotor, en kiest als tussenstap voor PHEV-oplossingen. Zoals in de 330e, waar een klein accupakket wordt bijgestaan door een opgevoerde 2 liter turbomotor. Niet bepaald Bepaald niet een elektrische auto, maar toch kiest BMW ervoor zijn 3 Serie op stroom te vergelijken met de Model 3.

Kern van de boodschap is dat Tesla zijn Model 3 al veel te vroeg heeft laten zien, en zijn klanten veel te lang laat wachten op hun exemplaar (iets dat door insiders 'het Ford-syndroom' wordt genoemd). Zit wat in, wij zijn er in het kader van directe behoeftenbevrediging ook voorstander van een auto pas te onthullen zodra je hem ook daadwerkelijk kunt en wilt vermarkten, maar zo werkt het niet altijd in de autobranche. Wat dat betreft heeft BMW boter op zijn hoofd. In de tijd die tussen het onthullen van het eerste i8-concept (2009) en de introductie van de productieversie (2014-15) zat kreeg een had een nieuw model al een facelift achter de kiezen.

Hoewel Tesla niet bij naam wordt genoemd mag er geen twijfel over bestaan dat BMW op de Amerikanen mikt - cue verlaten donkere supercharger onder flikerend licht - in hun vergelijkingsfestijn tussen een D-segment sedan die grotendeels op zijn verbrandingsmotor rijdt en zonder opties een vanafprijs van 10.000 euro meer heeft en een kleinere volledig elektrische Crossover die we als we geluk hebben pas ergens in 2018 bij ons op de weg gaan zien. Waar we niet omheen kunnen is dat BMW (2 miljoen+ auto's per jaar) Tesla (met moeite 60.000 auto's per jaar) kennelijk als serieuze bedreiging ziet. Want wie en ander concern niet concurrentiewaardig acht negeert dit gewoon, en smijt niet een flink budget tegen het paarse broeken-equivalent van de diss-track (*) aan. En dan wordt ook nog de 330e gebruikt, en niet de i3 die wél volledig elektrisch kan zijn en al jaren op de markt is.