Omtzigt: 'U least al een Tesla vanaf €49 per maand'

Verhip. Nadat de halve VVD (Neelie Kroes, Bart de Liefde) zich bij Ubers 'dark side' heeft gevoegd, lijkt onze favoriete CDA-econometrist ook in de klauwen van de auto-industrie gevallen te zijn. Maar het tegendeel is waar.

Enkele dagen nadat een spraakmakend interview van onze AW-collega's met staatssecretaris Wiebes (VVD) stof deed opwaaien, maakt Kamerlid Omtzigt zich boos. Mikpunt is nu eens niet de (terechte) PHEV-pispaal waar 6 miljard euro aan verkwist is (illustratie), maar de elektrische auto, die in de ogen van Omtzigt belachelijk veel staatsdouceurtjes krijgt.

Op het eerste gezicht valt er iets voor te zeggen: tot 2020 geniet een elektrische auto 4% bijtelling, geen BPM, en geen MRB, maar er rijden ondanks alle voordelen nog maar krap 10.000 EV's rond in Nederland, dus waar hebben we het over? Maarrrr... als Elon de wind er onder houdt krijgen we in 2018 de Tesla Model 3, en zal ook meer elektrospul onder €50.000,- beschikbaar komen. Dit bedrag is relevant, want het is de grens tot waar 4% bijtelling wordt gerekend, voor het bedrag hierboven wordt het volle pond gerekend.

In een reeks tweets maakt Omtzigt zich druk om het schijntje waarvoor de leaserijder een toekomstige EV kan rijden, en de last die dit qua inkomstenderving op de staatskas gaat leggen: 

De uitspraken rusten wel op een aantal onzekerheden, en zijn natuurlijk berekend met de meest extreme voorbeelden. Er van uitgaand dat je over enkele jaren daadwerkelijk een Model 3 voor €35.000,- kan bestellen, geen eigen bijdrage betaalt aan je baas, en in een forse belastingschaal zit, bedraagt de netto bijtelling inderdaad slechts enkele tientjes per maand

Samenvattend: een herhaling van de PHEV money pit ligt op de loer, dus u kunt er donder op zeggen dat per 2018/2019 de bijtellingsregels alweer op de schop gaan, en als Wiebes slim is, dan doet ie dit nog eerder. Da's natuurlijk ook een manier om je ambtenaren aan het werk te houden. Het is de Outlander PHEV all over again...Met het voordeel dat de Teslarijder de laadkabel wel moét inpluggen en geen CO2 de lucht in blaast.

De tijd zal leren hoe het Nederlandse belastingstelsel zich ontwikkelt, maar onze eigen koopman van Venetië Wiebes is ook niet op zijn achterhoofd gevallen. Die heeft zijn ambtenaren al lang aan het werk gezet om de schade te beperken. En zo blijven we met ons belastingstelsel continu bijsturen en achter de feiten aan lopen.

Update - een klein addendum: het CDA deed vorig jaar een tegenvoorstel waarin het 10% fiscale bijtelling voor de elektrorijder opperde.