Audi RS1 sloopt alles dat op zijn pad komt

In 2010 verscheen de eerste Audi A1, en sindsdien speculeert de autopers gretig over een RS-variant. Inmiddels zijn we zes jaar verder, en er is nog steeds geen RS1. Maar volgend jaar komt 'ie er echt, aldus de grapevine. Vermogen? Belachelijk veel.

Laten we beginnen met een klein weetje: de A1 is in Nederland Audi's op twee na bestverkochte model, na de A3 en de A4. In H1 van 2016 zette importeur Pon via de dealers 1.200 A1'tjes weg. Dit zullen bijna alleen 1.0 en 1.4 TFSI'tjes zijn geweest, hoewel ook de 231 pk sterke S1 nog wordt aangeboden. Ondanks aandrijving op alle wielen weegt het dingetje leeg 1.215 kg, voornamelijk omdat Audi's kleinste nog geen 4 meter lang is.

Tussendoor kwam ook nog een A1 quattro met 256 pk, een tot 333 exemplaren gelimiteerd hebbeding met retro-invloeden.

Maar goed: als er klanten zijn die 47 mille op een S1 Sportback Pro Line Plus stukslaan, dan vindt Audi ook wel mensen die een cheque van meer dan een halve euroton voor een RS1 uitschrijven. De Franspers meent nu zeker te weten dat het model er volgend jaar komt, als een finale klapper voordat in 2018 de tweede generatie A1 verschijnt. Going out with a bang, indeed.

Hoe groot deze bang wordt? Reken op een cijfer in de hoge 200 pk-regionen, heel misschien zelfs wel 300 pk. Naar verluidt ligt het bekende EA888 2 liter turboblok onder de kap, die vrij makkelijk te tunen is naar vermogens richting de 400 pk. Qua vermogen kan de B-segment RS1 zich zeer zeker meten met de dikste hot hatches uit het C-segment. Qua prijs echter niet, een Focus of Megane RS koop je voor minder dan 40 mille, een RS1? No way, Jose. Maar goed, daar krijg je dan ook een luxer interieur met mooiere materialen voor, en bovendien: wie rijdt er met zijn gezin in een hot hatch? Die extra stoelen en ruimte heb je dus helemaal niet nodig.

Tot zover de rationalisering voor het kopen van een nog te verschijnen RS1. Maar wie tikt er in hemelsnaam een klein fortuin af voor een kleine hatch, als hij voor hetzelfde bedrag ook iets veel groters kan kopen? Waarschijnlijk degene die deze auto's al heeft, en behoefte heeft aan een speeltje voor erbij. We zijn benieuwd hoe Audi zijn kleinste RS-bom gaat afstellen, en of dit Renault ook aanspoort tot productieplannen voor de Clio RS16.

Afbeelding: RS1-render, RM Design.