Laten we eens kijken hoe een dergelijk opheffilmpje er uitziet. De camera focust op een menselijk oog, waarin een voorbijtrekkend straatbeeld reflecteert, ondersteund door de fijne R8 V10-soundtrack en een pupil die samentrekt en uitzet:
De ASA, het Britse equivalent van de Reclame Code Commissie, kreeg welgeteld één (1) klacht binnen, waarschijnlijk van een zure Yaris-rijder die elke dag tien keer met de politie aan de telefoon hangt omdat iedereen zo onverantwoord hard door zijn straat rijdt. Na het in behandeling nemen van de klacht verklaarde de ASA deze gegrond, en gaf de ene klager op een populatie van 60 miljoen Britten gelijk in zijn/haar opvatting dat de reclame snelheid met opwinding verbindt. En dat MAG niet. Het oordeel:
The ad must not appear again in the form complained about. We told Volkswagen Group UK Ltd to ensure that future ads did not demonstrate power, acceleration or handling characteristics except in a clear context of safety and without the suggestion of excitement.
Audi legt zich bij de beslissing neer, want wat kunnen ze anders doen? Bovendien: deze reclame haalt nu ook de buitenlandse pers, dus eigenlijk is het verbod pure winst. U vindt de uitleg van de ASA hier.
Naast de Audi-klacht die het haalde, klaagde tevens één (1) persoon met niets beters te doen in zijn leven dan klagen over reclames - we sluiten niet uit dat het dezelfde persoon is - over de manier waarop een Ford Focus RS in het VK op het net aangeprijsd wordt. We citeren:
The complainant challenged whether the ad, and particularly claims such as “1g [sic] of lateral acceleration” and “Launch Control”, made speed the main message of the ad and depicted speed in a way that encouraged motorists to drive irresponsibly.
In tegenstelling tot het Audi-geval ging de ASA overigens niet in deze redenering mee.
Jaarlijks krijgt de ASA duizenden klachten binnen, en hoeft dus niet bang te zijn dat er geen werk voorhanden is. Vorig jaar ontving het bijvoorbeeld 378 klachten over onderstaande vreselijke reclame voor eiwitpoedertjes. Want niet alleen vrouwen in bikini zijn aanstootgevend, als ze skinny zijn is het dubbel zo erg. Helaas voor de klagers kregen zij geen gelijk van de ASA, wat de opvatting van bepaalde groepen dat er in het door blanke seksistische manzwijnen gedomineerde ASA-kantoor een nijpend gebrek aan diversiteit is alleen maar sterkt.
Dit laatste wordt overigens heftig ontkend door de androgyne ASA-baas Guy Parker.