Te koop: vrijwel nieuwe Mercedes 190 Evolution II

De natte droom voor iedereen die eind jaren 80 of begin jaren 90 zijn rijbewijs haalde. Een van de bekendste DTM-racers voor op de weg staat te koop met nauwelijks kilometers op de teller.

Begin jaren 90 was het DTM-kampioenschap één van de belangrijkste slagvelden waar de autobouwers hun strijd uitvochten. En hoewel de DTM-racers tegenwoordig vrijwel niets meer delen met de straatauto's, moesten ze bijna dertig jaar geleden nog wel op hun straatbroeders lijken. Mercedes' wapen in het gevecht met BMW was in 1989 de 190 E 2.5-16 Evolution. Een aangepaste versie van de bestaande 190 met onder andere een betere ophanging en effectievere remmen. Een jaar later wordt dit model opgevolgd door de hier aangeboden Evolution II. Een opvallende bodykit met een enorme vleugel op de kont laat de Mercedes niet alleen opvallen, maar heeft vooral veel aerodynamische voordelen. De 2,5 liter zestienklepper levert 235 pk en dat brengt een respectabele topsnelheid van 250 km/u met zich mee.

Dankzij het succes van de eerste Evolution zijn de voor de homologatie verplichte 502 exemplaren van de  Evolution II al uitverkocht op het moment dat Mercedes hem presenteert op de autosalon van Genève. De kans is groot dat je er destijds niet op tijd bij was, maar dit fout kan je nu rechtzetten. Silverstone Auctions biedt een exemplaar aan dat nog vrijwel nieuw is. Slechts 885 mijlen staan er op de teller van deze zwarte Mercedes. Echt, HOE DAN? Het icoon is nog nauwelijks goed ingereden. Een verzamelaar kocht de auto origineel, maar liet die bijna tien jaar bij de dealer in de opslag staan. Slecht incidenteel mocht de Evolution zijn benen strekken op open asfalt.

Het is natuurlijk schandalig dat liefhebbers destijds naast hun droomauto grepen, omdat deze saaie zak het model in een garage liet verstoffen, maar het biedt iemand nu wel de kans om deze ervaring alsnog te beleven. Het is een vrijwel nieuwe straatracer om een heel autoleven mee te delen. Als je durft tenminste. Want Silverstone verwacht tussen de 206.000 en 253.000 euro te krijgen voor de Mercedes en de hoge prijs is vooral het gevolg van de lage kilometerstand. Elke extra afgelegde kilometer zal de waarde dus flink doen dalen. Zo wordt genieten wel een prijzige hobby.