Pebble Beach: een gids voor het exclusiefste auto-evenement op aarde

De komende dagen komt de crème de la crème van de autowereld op het zonovergoten Californische schiereiland Monterey samen voor een exclusief klassiekerfeestje. Autobahn dook in het hoe, wat, en waarom van dit luxefestijn.

Monterey is een prachtig stukje schiereiland even ten zuiden van San Francisco (kaart), met een zo goed als mogelijke mooi-weergarantie in augustus. Dit is essentieel, aangezien er voor honderden miljoenen aan klassiekers op het grasveld komen te staan. Het epicentrum van de activiteiten ligt aan de zuidkant, rond de befaamde Pebble Beach golfclub. 

Wat in de pers met de verzamelnaam 'Pebble Beach' wordt aangeduid is eigenlijk een aantal evenementen dat sinds 1950 onderdeel uitmaakt van de Monterey Car Week (kalender). Dit overkoepelende evenement wordt van dinsdag tot en met zondag gehouden, maar echt interessant voor het grote publiek zijn twee onderdelen: The Quail, a motorsport's gathering (vrijdag), en de grande finale: het Pebble Beach Concours d'Elegance op zondag. Gezien het tijdsverschil mag u voor nieuws vanaf Pebble Beach in Nederland 9 uur bij de vermelde tijden optellen.

The Quail wordt gehouden op de gelijknamige golfclub, en is de plek waar de exclusieve fabrikanten hun onthullingen doen. Met dit evenement wordt het weekend ingeluid, waarna de gasten op zaterdag rustig een balletje kunnen slaan en uitgebreid kunnen lunchen, in de aanloop naar wat er op zondag allemaal uitgestald wordt aan voor- en na-oorlogse klassiekers, waaronder Elvis' BMW 507.

Hier omheen vinden veilingen plaats van de drie grote huizen (RM Sotheby's, Mecum en Gooding), want als je al zo veel geld per vierkante meter bij elkaar verzamelt, dan moet je van de gelegenheid gebruik maken natuurlijk. 

Hoofdsponsor van dit ultieme oud-geld feestje is het zeer voor de hand liggende Rolex, de overige sponsoren vindt u hier. Hoe groter het logo, hoe meer er wordt afgetikt. Verder flaneert het publiek in haar beste zomertenue (hoewel onze redactie-stijlconsulent met permanente dasspeld van mening is dat rijke Amerikanen zich nog steeds abominabel kleden), en tellen we er meer hoedjes dan op Prinsjesdag . Het verdwaalde parvenu dat het waagt om in jeans te komen gaat direct de Stille Oceaan in, want je wordt als bezoeker wel geacht te weten hoe het heurt.

In 2013 had Pebble Beach Nederlandse inbreng, toen Victor Muller met de B6 Venator Spyder uitpakte.Dit jaar verwachten we Spyker niet, de volgende fabrikanten zijn er wel:

Pagani, Aston Martin en Porsche zijn eveneens aanwezig, maar houden hun onthullingen nog even onder de dekens. Singer komt met een custom oranje Porsche 911 op de proppen.

Wie op vrijdag The Quail in wil komen heeft goede connecties nodig. Via de officiële kanalen zijn de kaarten al lang weg. Wel zijn er voor het veel grotere zondag-evenement nog kaarten beschikbaar. Deze variëren van $375 (een gewoon toegangskaartje voor het plebs) tot $2.500 voor het Chairman's Hospitality Package. Kleingeld voor de ware Pebble Beach-gast natuurlijk.

Wie liever een hele week gaat, die kan bij Aston Martin terecht: voor een luttele $11.000 bieden de Britten een geheel verzorgde Monterey Car Week aan.