LPG kruipt goedkoop naar zijn graf

De eigenaren van gemutileerde oldtimers en enorme Amerikaanse pick-ups hebben de tijd van hun leven, want de LPG-prijs zit op een dieptepunt.

Voor een litertjes van het zwarte schaap van de brandstoffamilie betaal je nog maar 0,708 euro. Dat is het laagste niveau sinds 2010. Volgens de het consumentencollectief met de weinig originele naam UnitedConsumers wordt de lage prijs veroorzaakt doordat er steeds meer olie wordt geproduceerd. Daardoor daalt ook de prijs van benzine en diesel, maar bij LPG gaat het een stuk harder omdat de rol van de belastingen kleiner is.

Overigens zullen weinig automobilisten iets merken van de prijsdaling, want de populariteit van lpg keldert harder dan de carrière van Yuri van Gelder. De verkoop van 'die andere brandstof' is de afgelopen zes jaar met bijna 40 procent gedaald. Daar kunnen zelfs die omgebouwde pick-ups met tanks van een paar honderd liter niet meer bij helpen. Het is een dalende lijn waar geen einde aan komt. De overheid lijkt daarbij zelfs het laatste duwtje over de afgrond te hebben gegeven door de oldtimerregels aan te passen en daarmee alle bejaard-Mercedessen met goedkooptank indirect een enkeltje sloop te geven.


Het aantal tankstations dat het gas levert neemt ook rap af. In 2011 kon je nog bij 1.930 pompen terecht met je ombouw-Amerikaan, maar vijf jaar later zijn dat er maar 1.480 en het aantal blijft dalen. Dit heeft niet alleen te maken met de dalende vraag naar de brandstof, maar ook met het feit dat LPG-pompen altijd bemand moeten zijn. Een zware eis in een tijd dat de onbemande tankstation in opmars zijn.

Oftewel LPG is stervende. Zelfs het voor een prikkie weggeven van de brandstof helpt niet meer, want de automobilist is er klaar mee. LPG heeft een mooie tijd gehad, maar het mocht niet zo zijn. Het graf is gegraven en de uitvaartclown staat klaar: rust in vrede LPG.