Cadillacs nieuwste sedan rockt V8 twinturbo en OLED

General Motors luxemerk Cadillac heeft zojuist de Escala onthuld, een voorproefje van een model boven de CT6, momenteel Cadillacs grootste sedan. Natuurlijk zit het ding bomvol gadgets, en ligt er een ouderwets dikke V8 onder de kap.

De makers geven aan met de Escala een voorproefje te geven op het toekomstige design van Cadillac. Dit is een redelijk overbodige constatering, want dat doen concepts in de regel. Na de Ciel (2011) en de Elmiraj (2013) is de Escala Cadillacs derde concept van dit decennium. Later vandaag wordt 'ie onthuld op Pebble Beach

De naam is niet onaardig gevonden: in eerste instantie denk je dat het 'Escalade' zonder 'de' is, maar Escala laat zich uit het Spaans vertalen als 'weegschaal'. Cadillac geeft geen toelichting, maar het zou een toespeling op lichtgewicht technologie kunnen zijn. In deze auto is dat redelijk relatief, want het ding is ruim 5,3 meter lang en bijna 1,95 meter breed, zeg maar het formaat van een 7 Serie of S-Klasse met lange wielbasis. Amerikanen houden van ruimte.

Het design van de Escala is op en top concept, met forse 22 inch wielen, kleine spiegels, smalle lichtunits, alles. De achterlichten doen denken aan die van de Jaguar XJ, echter hebben ze bij deze Cadillac uitlopers in de breedte. In de lichten zijn OLED's, ofwel Organic Light Emitting Diodes, verwerkt. Ook in het interieur vinden we 3 gebogen OLED-schermen, voor bestuurder en passagier.

Grote dingen meenemen kan ook met deze Caddy, dankzij de kofferruimte, die niet pal achter de achterklep scharniert, maar bijna boven de achterstoelen. Aan de andere kant van de auto ligt een 4,2 liter V8 met dubbele turbo, een prototype van 'a new system in development for future Cadillac models'. Als het gaat om het voortbestaan van de V8, dan kan je op Amerikanen bouwen.

We houden  van mooie concepts, en deze forse Cadillac is er zeker één. Voor Europa is hij echter even relevant als een Nascar-race, want niemand koopt hier een Caddy. Toch wilden we je de Escala niet onthouden.