Vision Mercedes-Maybach 6: 750 elektrische pk's

Mercedes-Maybach baart opzien met een verfrissend ultraluxe-concept vol retro-invloeden. Deze 2+2 slee met vleugeldeuren is bijna zes meter lang en heet daarom even toepasselijk als minimalistisch '6'.

Vanavond zal de '6' zijn debuut maken op Pebble Beach, nadat hij eerder deze week al het net oplekte. Zo retro als de koets er uitziet, zo modern is de aandrijving. De Maybach (lengte 5.700 mm, breedte 2.100 mm, hoogte 1.328 mm) verbruikt geen druppel benzine, want hij loopt louter op stroom. In totaal zijn de elektromotoren goed voor zo'n 750 pk, een vergelijkbaar vemogen als de extreem gelimiteerde SLS AMG Electric Drive leverde. Het royale vloeroppervlak is benut om 80 kWh aan batterijen op te slaan, waarmee het NEDC-bereik op 500 km ligt, zeg maar 350 km in de echte wereld met een niet al te zware voet.

De mix van retro-designinvloeden, waarin we veel van vooroorlogse Mercedessen terugvinden wisselt lekker af met het moderne aerodynamische jasje zonder spoilers of andere uitsteeksels. Niet alleen de aandrijving is modern: het concept heeft geen spiegels maar camera's, en de velgen (24 inch!) zijn een doorontwikkeling van de aerovelgen van de Concept IAA (Intelligent Aerodynamic Automobile). 

In de lineair aflopende achterkant (met rode verticale led-strip) hebben de designers een gesplitst ruitje aangebracht, net als een C2 Corvette dat ooit had. De grille vindt zijn inspiratie volgens Maybach in een pin-stripe-kostuum.

De Vision 6 is een voorproefje op meer maatwerk van het onder Mercedes' eigen vleugels herboren Maybach. De maker weet wat zijn puissant rijke clientèle wil, en heeft daarom weldadig gestrooid met accenten in roségoud-kleur en zittingen met Chesterfield-look. Voor oud geld is het interieur echter een gruwel: het nobele hout is zowaar vervangen door nieuwerwetse digitale bedienings- en display-oppervlakken. Sakkerloot.

Gelukkig is er voor de nobilitas ter compensatie iepenhout in de vloer verwerkt, een boomsoort die Mercedes in seriegeproduceerde modellen wil toepassen. Het dashboard is als uit een ruimteschip, compleet met lichaamssensor, zij het met twee ouderwetse ronde klokken als knipoog naar het verleden. 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f37da8f25814', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });