Ouch. Dubbel pech voor Bugatti Chiron concept

Natuurlijk, het ding ziet er sub-zero cool uit, als je van schreeuwerige looks houdt, en je weet zeker dat je uniek bent als eigenaar, maar wat vang je in hemelsnaam aan met zo'n Vision Gran Turismo? Je kunt er helemaal niks mee.

Voordat Bugatti afgelopen maart in Genève de langverwachte Chiron presenteerde, warmde het Franse merk de kijker in augustus 2015 op de IAA in Frankfurt op met het lekker extreme Vision GT concept. Aan de ene kant een mooie toevoeging aan het Gran Turismo-game-universum, en aan de andere kant een voorproefje van hoe de Chiron er uit zou komen te zien.

Het prototype was volledig functioneel, met een 8 liter quad-turbo W16 ingebouwd. De Saoedische prins Badr bin Saud - ondanks de huidige oliedip nog steeds een miljardje of 20 waard - wilde het hebbeding wel in zijn garage, en dus bood Bugatti hem een mooie combodeal aan: de Vision GT en één van de allereerst uit te leveren Chirons.

In de woorden van Extince: zo gezegd, zo ge-diggy-daan. De Vision GT kreeg een kenteken, omdat je er als pennenlikker bij de Saoedische RDW verstandig aan doet zijne koninklijke hoogheid niet te veel tegen de haren in te strijken, en het Chiron concept én de productieversie stonden afgelopen weekend gezamenlijk op Pebble Beach. Voor het eerst op een openbaar evenement overigens.

Voordat de Vision GT het zorgvuldig gemillimeterde grasveld op rolde waren de lakeien van Badr iets te gierig geweest met afvullen, of misschien zit er onder de extreme carrosserie wel een tank van niets verscholen. Hoe dan ook, het ding moest onder toeziend oog van het publiek door het personeel handmatig met octaansap afgevuld worden. Tot overmaat van ramp gebeurde dit vanuit een afzichtelijk ordinaire rode jerrycan. De Bugatti-designers begonnen direct na het incident koortsachtig te werken aan een gestileerde koolstofvezel jerrycan met 24 karaats gouden schenktuit, om een dergelijke blamage in de toekomst te voorkomen. 

Alsof dat nog niet genoeg was slaagde de auto er na afloop niet in op de trailer te laden, zoals te zien is op de video hieronder. U ziet, het leven van een one-off Bugatti concept-eigenaar gaat niet over rozen, en zijn struggles zijn real. Arme Badr. Misschien kan Bugatti het de volgende keer beter bij een schil zonder aandrijflijn houden.