Racewagen maakt testrondjes zonder coureur

Vind je het huidige racen nog niet voorspelbaar genoeg en maken de coureurs de sport alleen maar onnodig menselijk? Dan kan je je opmaken voor de volledig autonome racewagens van Roborace.

Vanaf volgend jaar moeten de eentjes-en-nulletjes-coureurs van Roborace het publiek gaan vermaken en dat betekent dat het nu tijd is voor wat voorbereidend testwerk. Dat gebeurt komend weekend voor het eerst publiekelijk in het voorprogramma van de Formule E op het Britse Donington.

Voor het testwerk bouwde de nieuwe raceklasse de zogenaamde DevBot. Deze omgebouwde racewagen kan zowel door de computer als door een mens worden bediend, waardoor de knappe ontwikkelingskoppen makkelijk het gedrag van de computer naast die van een echte coureur kunnen leggen.

De DevBot beschikt over dezelfde sensoren, aandrijving en computers die later ook in de definitieve racer komen te liggen. Die Robocar krijgt gelukkig wel een ander uiterlijk, want daar hoeft geen persoon in te passen. De ontwerper kon dus met een blanco vel beginnen.

U snapt dat de Roborace net als de aansluitende Formule E alleen is verzonnen om een bepaalde techniek te pluggen. Fabrikanten willen graag dat autonoom rijden cool is en denken om onduidelijke redenen dat een raceklasse dat beter kan overbrengen dan de viralvideo's van een Tesla Model S. 

Toch hebben we het gevoel dat de makers nu al kansen laten liggen. Als er geen mensen inzitten die veilig over de finish moeten komen, waarom zou je de strijd niet wat opvoeren? Geef die dingen draaiende messen aan de wielen, cirkelzagen op de voorbumper of een vlammenwerper aan de achterzijde. Robot Wars meets Roborace. Actie en spanning op de baan! Want als we emotieloze machines achter elkaar aan willen zien rijden, dan zetten we de Formule 1 wel weer aan.