Heftige IndyCar-crash toont nut F1-halo

Ja, het halo-systeem is gruwelijk lelijk en verpest het idee van open racewagens. Maar een formule-auto koppen is ook geen pretje.

Het scheelde maar een carbonfibervezel of het hoofd van Helio Castroneves was gisteren geplet door een IndyCar-racer. Er was geen sprake van hoge snelheden of een idiote inhaalactie, maar het ging deze keer gewoon om een domme crash, nota bene in de pitsstraat.

Alexander Rossi knalt bij het wegrijden bij zijn team met zijn wagen op concurrent Charlie Kimball die net binnenkomt. Wielen raken elkaar, Rossi gaat de lucht in en landt met zijn auto op die van Helio als een monstertruck op een sloopauto.

Wonderbaarlijk genoeg blijft Castroneves ongedeerd bij het ongeluk, maar dit kon aanzienlijk erger aflopen. Daarom staan de voorstanders van cockpitbescherming op hun achterste poten om extra veiligheid voor de tere hoofdjes van coureurs te eisen. IndyCar-racer Brad Keselowski slingert de halo-discussie weer aan met een tweet waarin hij stelt dat hij geen vrienden en collega's meer wil verliezen aan ongelukken die zijn te voorkomen.

De discussie over de gevaren van open cockpits wordt in de Formule 1 al een tijdje gevoerd. Onlangs heeft de koningsklasse van de autosport nog besloten de beschermende halo in ieder geval een jaar uit te stellen. Omdat er meer onderzoek nodig is, verschijnt de cockpitbescherming nu pas in 2018. 

De Fransman Pierre Gasly heeft samen met Kimi Raikkonen en Sebastian Vettel het halo-ontwerp voor de F1 getest en was er ondanks de verbeterde veiligheid nog niet over te spreken. "De halo zit niet waar je kijkt, want je kijkt naar de apex en het rempunt. Maar je voelt dat hij er zit, je voelt het om je heen. Het voelt een beetje raar", zo beschrijft hij zijn ervaring. "Voor sommige circuits zal het wel lastig worden, zoals bij Raidillon (het bovenste gedeelte van Eau Rouge op Spa) en bij het zien van de lichten bij de start. Over een paar dingen zoals dit moeten ze nog wel nadenken."