VIDEO. Volvo met 2.400 pk verpulvert records

Welke Volvo heeft 185 pk per liter, 6.000 Nm, en weegt maar liefst 4,5 ton? De Iron Knight, een zwaar omgebouwde vrachtwagen die alleen is gemaakt om records te breken. Spoiler: dit is hem gelukt.

Volvo's truckdivisie heeft een naam hoog te houden als het om vrachtwagenrecords gaat. De laatste 10 jaar werd vijf keer een snelheidsrecord gebroken, wat een mooie PR-tool is voor wanneer je iets nieuws te pluggen hebt. Dit keer is dat een versnellingsbak met dubbele koppeling, en dus werd hier een nieuw record omheen gevouwen. Het is voor Volvo wel gunstig dat de concurrentie kennelijk geen behoefte heeft om records neer te zetten, dus hebben ze het rijk alleen.

Achter het stuur bij de nieuwste poging zat Boije Ovebrink, de huidige recordhouder. Op een speciaal geprepareerd stuk asfalt in Noord-Zweden liet Ovebrink zijn Iron Knight uit, en scoorde records op de 500 meter en 1000 meter met staande start. Resultaat: 169 km/u gemiddeld op de kilometer en een topsnelheid van 276 km/u. Hierbij helpt het dat de IJzeren Ridder 1.000 kg lichter is dan zijn voorganger, de Mean Green, die verzwaard werd door batterijen.

Om het feitjesfestijn af te maken: de Iron Knight doet 0-100 km/u in 4,6 seconden. Langzamer dan een Tesla, maar sneller dan een S60 Polestar. Dat is best impressive voor wat in de basis een vrachtwagen is. We denken echter wel dat er wat meer brandstof door de 13 liter quad-turbo heen gaat dan in een auto.