Hee truckers, we dachten dat jullie vrienden waren

De toekomst is langzaam. Want als vrachtwagens zichzelf al maximumsnelheden opleggen om een wit voetje te halen, wordt het extra makkelijk om auto's ook aan zo'n regime te onderwerpen.

Ok, eerst even een sitrep: "The U.S. Department Of Transportation submitted a proposal last week that would require heavy duty vehicles to be outfitted with electronic governors limiting their top speeds in an effort to improve fuel economy and safety". Het is nog onduidelijk wat de maximumsnelheid wordt, maar in het hoogste geval 68 mph, wat omgerekend nog geen 110 kilometer per uur is. Het lijkt ons een beetje academisch allemaal, zo hard gaan die vrachtwagens helemaal niet.

Daarom mag het ons ook niet verbazen dat de American Trucking Association (ATA) voor is. Wat verliezen ze nu helemaal? Bovendien hebben ze nu leverage bij de overheid omdat ze zo goed meewerken. Dat zal bij onderhandelingen waar de ATA en de overheid elkaar niet vinden, vast nog wel van pas komen. Puntje is alleen dat instemming met dit soort plannen, ook implicaties heeft voor andere weggebruikers. Auto's bijvoorbeeld. Want die moeten natuurlijk ook kapot omdat ze ons kapot zouden maken. 

De ATA anticipeert daar vast op door het frame 'speed kills' van stal te halen en dat te gebruiken als rechtvaardiging voor het steunen van de snelheidsbeperking. De overheid zal blij zijn - ook in Nederland - want als truckers het ook al zeggen, is het extra leuk om het automobilisten aan te wrijven. Alleen gaat de vergelijking volkomen mank doordat vrachtwagens veel groter en zwaarder dan auto's zijn en daardoor een remweg hebben die in geen verhouding staat tot die van auto's. Een moderne auto stopt op een postzegel, een vrachtwagen op een fietser, dus ga weg met je heiligheid en val ons niet lastig.