Laten we dit voorop stellen: we hebben een hartgrondige hekel aan de trend dat ongeveer elke Europese lidstaat tol op zijn wegen begint te heffen. Wie vanuit Nederland naar Zuid- danwel Oost-Europa rijdt wordt geconfronteerd met een veelvoud aan tolhokjes en vignetten. Vanaf volgend jaar kunnen we ook Duitsland aan het lijstje toevoegen, dus iedereen die 2 of 3 keer per jaar de Duitse snelweg gebruikt mag 100 euro voor een vignet aftikken. Correctie: iedereen behalve de Duitsers zelf, die zijn vrijgesteld.
Enfin, er moet dus een algehele Europese kilometerheffing komen, zo heeft men in Brussel bedacht. In Nederland wordt hier al sinds de trekschuit over gediscussieerd, en veranderde er vooralsnog niks, nakkes, nada, maar misschien kan de Europese bureaucratische moloch het lijk van de kilometerheffing eindelijk aan de wandel krijgen.
Punt 5 van het dossier 'Europese strategie voor emissiearme mobiliteit', dat zonder ruchtbaardheid in juli werd gepubliceerd, luidt als volgt:
Overal in de EU moet worden overgeschakeld naar een wegenbelasting op basis van de daadwerkelijk gereden kilometers: een dergelijke belasting strookt beter met het beginsel dat de vervuiler of de gebruiker betaalt. De Commissie werkt daartoe aan normen voor interoperabele elektronische tolheffingssystemen in de EU om de markttoegang voor nieuwe verleners van tolheffingsdiensten te vergemakkelijken en de totale kosten van het systeem te verlagen
6 . De Commissie zal bovendien de richtlijn over heffingen op het vrachtwagenvervoer herzien om ook heffingen op basis van verschillen in de uitstoot van kooldioxide mogelijk te maken. Verder zullen sommige beginselen van de richtlijn worden verruimd tot bussen, touringcars, personenauto’s en bestelwagens.
Ten eerste: we zijn er helemaal voor om snel en efficiënt landsgrenzen over te kunnen steken. Nu moet je op weg naar de Balkan om de paar uur bij een grens stoppen om een Tsjechisch en Slowaaks wegenvignet te kopen, en in bijna elk ander land door tolhokjes die de snelheid er uit halen.
Als de EU-overlords een alomvattende kilometerheffing willen, dan moet er ook een pan-Europese wegenbelasting (mits niet verwerkt in kilometerprijs) én benzineprijs komen. Als je kijkt wat voor enorme regionale verschillen in brandstofprijs er zijn ga je hier met 28 soevereine lidstaten nooit uitkomen. Maak je benzine duur, dan steigeren de goedkope landen. Maak hem goedkoop-ish, en Wiebes ontploft omdat hij miljarden aan accijnzen en BTW ziet wegvloeien, en zo meer gaten in zijn begroting ziet vallen dan in de huid van een Fukushima-inwoner.
Oh nee, wacht: "Het uitzenden van de juiste prijssignalen en het meenemen van externe kosten is een van de meest economisch rationele manieren om een energie-efficiënter vervoer, emissiearme energie en een snellere vernieuwing van het voertuigenpark te bevorderen. Terwijl het vrachtwagen- en spoorwegvervoer op EU-niveau al wordt belast, is er nog ruimte voor maatregelen op nationaal en plaatselijk niveau ten aanzien van het personenvervoer. Deze heffingen moeten de bestaande belastingen op motorbrandstoffen aanvullen."
Kortom: we worden met deze maatregel wederom dubbel genaaid. Aan de ene kant krom liggen voor de duurste benzine van Europa, en aan de andere kant nog even een kilometerheffing aftikken. Dit soort scenario's is waarvoor de term (DV)/DA is uitgevonden.
Halfbakken plannetjes als deze kilometerheffing, waar waarschijnlijk duizenden manuren aan werk in zit, hebben geen zin als je niet full monty gaat en maar compromissen blijft zoeken. Eén eerlijke Europese autobelasting volgens het principe: betalen naar gebruik/vervuiling? Prima, maar dan wel consequent: dus één uniforme Europese autobelasting, één uniforme Europese brandstofprijs, één uniforme Europese beprijzing van de kilometers, en een eerlijke verdeling van alle inkomsten naar gereden kilometers over alle lidstaten. Lukt dit niet, dan moet je niet eens willen beginnen aan het smeden van dit soort plannetjes.
En, spoiler alert, dit lukt niet, want nationale overheden gebruiken de belastingmaatregel danwel accijnzen op brandstof veel te graag om hun beleid mee te sturen.
Daarnaast: je ontkomt niet aan een kastje in je auto dat moet communiceren met de tolbogen. Wie vertelt ons wat dit ding allemaal wel en niet registreert danwel doorcommuniceert naar de Europese of lokale overheden?
De polletiek heeft in ieder geval weer iets om over te foeteren, danwel te knuffelen, afhankelijk van waar je staat. Babseflaps Visser van de VVD is mordicus tegen ("Compleet ridicuul!!1!een!”), graszaadkauwers die toch geen auto hebben zijn voor. Niet dat het op korte termijn heel relevant wordt overigens, maar de media hebben er weer een paar kwootjes bij.