De effecten van de nieuwe bijtellingsregels beginnen zichtbaar te worden. Waar de leaserijder voorheen maar al te graag overstapte op een gloednieuwe vierwieler, blijft hij (m/v) tegenwoordig juist veel langer zitten met dezelfde oude bak. Aangezien de autokeuze in die sector voornamelijk met de portemonnee wordt gemaakt, laten veel rijders nu liever hun contract met een gunstige bijtelling verlengen in plaats van over te stappen op een nieuwe deal met een veel hogere bijtelling.
Autoboer Leaseplan zag het aantal verlengers verveelvoudigen. Waar een paar jaar terug slechts zes procent hun deal liet verlengen, is dat nu al twintig procent van de bestuurders. Ook de verlengingsduur is opgeschoven van een half jaar naar vaker een jaar. De bijtellingvrekken willen zo de maximale vijf jaar profiteren van extra weinig belasting.
Voor elk contract dat wordt verlengd hoeft geen nieuwe auto gekocht te worden en dat betekent dat de toch al treurige automarkt in Nederland nog minder voertuigen weet te slijten. In de periode januari tot en met augustus 2016 verlieten slechts 252.094 nieuwe auto's de showroom en dat is een daling van 5,2 procent ten opzichte van hetzelfde tijdsvak in het eveneens dramatische 2015. Blijkbaar is dit de prijs die de markt betaalt voor het niet langer kapotsubsidiëren van dure stekkerbakken.
Het is overigens niet het eerste effect van de nieuwe bijtellingsregels. Eerder werd ook al bekend dat de zakelijke rijder de plug-in hybrides de deur heeft gewezen. Het aantal geregistreerde Mitsubishi Outlander PHEV's bijvoorbeeld daalde in de eerste periode van het jaar met liefst 86 procent.