Dit betaal je voor een 26 jaar oude Audi-klassieker

De Audi Quattro mag zich qua leeftijd al bijna een klassieker noemen, maar wat betekent dat voor de prijs?

De Quattro mag dan al een tijdje als model verdwenen zijn, de naam leeft nog steeds voort in alle vierwielaangedreven Audi's op de markt. Dat maakt de legende van de originele Quattro natuurlijk alleen maar groter. De sportcoupe die zijn imago verguld zag worden in de rallywereld bezet een belangrijke plaats in de geschiedenis van Audi en daar komen steeds meer liefhebbers achter.

De Ur-Quattro liet zich al in 1980 zien en kende met elf jaar een lang productieleven. Het begon met een 2,1 liter vijfcilinder met 10 kleppen die een nette 200 pk op de weg bracht, maar later stapte Audi over op een fractioneel grotere motor met een inhoud van 2,2 liter, die weliswaar ook 200 pk produceerde, maar zijn maximale koppel al bij een lager toerental bereikte.

Het finalestuk kwam in 1989 in de vorm van een Quattro met eveneens een 2,2 liter vijfcilinder, maar nu met 20 kleppen. Deze 20v leverde 220 pk en noteerde een topsnelheid van 230 km/h. Dit vlaggenschip was slechts twee jaar in productie, dus de oplage bleef beperkt.

Een dikke 24 jaar nadat de laatste Quattro van de band is gelopen zit de waardering voor het model weer in de lift. De bron van een reeks leuke vierwielaangedreven Audi's vindt meer fans en de groeiende vraag is terug te vinden in de prijs. Bij de straatversies is het de sterkste afsluiter die bij liefhebbers extra in de smaak valt.

Hoewel je een jaartje of tien geleden nog Quattro 20v kon oppikken voor ongeveer 12.000 euro, is het sindsdien vrij hard gegaan. Vorige week hamerde Silverstone Auctions een 1990 Quattro 20v af voor ruim 61.000 Britse pond (72.000 euro) en dat was niet omdat het een uitzonderlijk speciaal exemplaar was. Dit is het nieuwe niveau van de Ur-Quattro. Dat zal veel fans met kleinere beurzen teleurstellen, maar het geeft wel aan dat we te maken hebben met een klassieker in wording.