Gecrashte Nederlandse Tesla reed 155+ km/u

Sinds gisteren zijn alle ogen van de wereld op Nederland gericht, en dat door een enkel auto-ongeluk. Een Model S boorde zich bij Baarn in een boom, waarbij de bestuurder omkwam. Tesla heeft zojuist de eerste details over de oorzaak vrijgegeven.

Elke dag komen honderden mensen om in het verkeer, en niemand geeft een fuck. Als er echter iemand in een Tesla omkomt, dan is dit plotseling groot internationaal nieuws. Raar eigenlijk, afgezien van twee dingen: een Tesla zit vol met nieuwe technologie, waardoor de berging ervan nieuwe uitdagingen biedt, en -belangrijker nog- men kijkt naar de rol van de Autopilot-functie van Tesla, die momenteel onder een enorm vergrootglas ligt. 

Laten we met het laatste beginnen: op basis van de logs die Tesla heeft, maakt het concern bekend dat "Autopilot op geen enkel moment ingeschakeld is geweest". Verder werd bekend dat de Model S voor het ongeluk bijna twee keer de toegestane limiet reed: "overeenkomstig met de schade die zichtbaar was aan de auto nadat deze een boom heeft geraakt, heeft de auto meer dan 155 km per uur gereden". Dit laatste is niet heel verbazingwekkend: de auto die ongeveer als meest crashbestendig geldt van alles wat er momenteel op de weg rijdt was compleet aan stukken gescheurd.

In dit soort gevallen is er sprake van twee onderzoeken: eentje van Tesla, en eentje van de autoriteiten. Tesla kan hierin wat vrijer omgaan met de informatie, de politie doet pas mededelingen zodra het eigen onderzoek is afgerond. Nadeel van een onderzoek van een fabrikant naar zijn eigen producten is dat deze zelf bepaalt wat er naar buiten wordt gebracht, en er van onafhankelijheid geen sprake is.

De details omtrent de crash van gisteren kwamen eerst via de Anerikaanse media naar buiten, Tesla Nederland wilde nog geen bevestiging geven todat zeker was dat de nabestaanden van de bestuurder waren ingelicht. Dit seintje kregen ze zojuist van de politie. 

Volgens Tesla zelf is er geen gebruik gemaakt van de Autopilot-functie, en de vraag is überhaupt of deze bij een dergelijk rijgedrag gewerkt zou hebben. Ten eerste is boven een bepaalde snelheid (140-150 km/u) de Autopilot niet in te schakelen, en zodra de omstandigheden het niet toelaten zal een ingeschakelde Autopilot een waarschuwingssignaal geven en er mee stoppen.

Als je bijvoorbeeld heel hard gaat rijden op een provinciale weg, en er komt een bocht aan die met de gereden snelheid niet te halen is, dan houdt de Autopilot het voor gezien. Als dat al niet eerder gebeurde, gezien de omstandigheden.